Kiemelt jelentőségű lett a Kossuth téri projekt

Vágólapra másolva!
Egy kormányrendelet szerint a teret érintő beruházáshoz tartozó ügynek kell tekinteni többek között az érintett ingatlanokon álló közterületi szobrok bontásához és azok máshol történő felállításához szükséges döntéseket is.
Vágólapra másolva!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójával, az ottani mélygarázsépítéssel, a parlamenti látogatóközpont és múzeum kialakításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - olvasható a szerdán, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben.

A rendelet szerint a Kossuth téri beruházással összefüggőnek kell tekinteni mindazokat a hatósági ügyeket, amelyek a projekt megvalósításához közvetlenül szükségesek. Ebbe a körbe tartoznak az érintett ingatlanokon álló közterületi szobrok bontásához és azok ugyanott vagy máshol történő felállításához szükséges döntések is, továbbá mindazok, amelyek a tér csillapított forgalmú övezetté alakításával kapcsolatosak. A rendelet egyúttal kijelöli a fenti ügyekben eljáró hatóságokat.

Tállai András belügyi államtitkár áprilisban, a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításakor a parlamentben arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt években átlagosan öt-hat beruházást sorolt ebbe a körbe, idén pedig eddig két projekt került fel a listára, a lágymányosi Tüskecsarnok és az Erkel Ferenc Színház felújítása. Egy beruházás kiemeltté nyilvánítása azért lényeges, mert ilyenkor a kérelmeket soron kívül kell elbírálni, az ügyintézési határidő pedig legfeljebb két hónap, sőt bizonyos esetekben ennél is rövidebb.