Csak ősz elejére készülhetnek el az első ócsai szociális házak

Vágólapra másolva!
A kormány már dolgozik azoknak a devizahiteleseknek a kiválasztásán, akik szociális lakást kapnak majd az Ócsára tervezett új lakótelepen. A település alpolgármestere szerint hamarosan kiválasztják a beruházás kivitelezőjét, őszre pedig elkészül az első nyolcvan ház. Eredetileg jóval korábban akarták befejezni az építkezést, de az engedélyek körüli pepecselés miatt a beruházás tovább csúszott.
Vágólapra másolva!

A szakhatósági engedélyek megszerzése után, a múlt pénteken átadta a leendő ócsai szociális lakópark területét a belügyminisztériumnak a helyi önkormányzat - közölte a település alpolgármestere szerdán. Horváth Tamás (Fidesz) szerint az engedélyek megszerzése nem ment "máról holnapra", de végre sikerült mindet megszerezni, így a területen ősz elejére el kell készülnie az első nyolcvan háznak is.

Korábban jóval szűkebb határidővel terveztek, de a projekt folyamatosan csúszott az engedélyek körüli problémák miatt. Márciusban csúszással is nyár végére ígérték az első lakások átadását, akkor a település polgármestere úgy tervezte, hogy a közbeszerzési eljárást már áprilisban levezénylik.

Ehhez képest az alpolgármester szerint csak június elejére fogják kiválasztani az állami beruházás kivitelezőjét. A kivitelezői közbeszerzési eljárás első fordulója lezárult, a hétfőn indult második fordulóban a meghívott pályázók közül tárgyalásos módszerrel választják ki a leendő kivitelezőt. Ha senki sem támadja meg a döntést, körülbelül a nyár elején kezdődhet meg, a legkésőbb ősz elején pedig befejeződhet az első nyolcvan ház építése.

Már dolgoznak a listán

Arra a kérdésre, hogy kijelölték-e már az első ütemben Ócsára költöző devizahiteleseket, azt válaszolta: a minisztérium most dolgozik a "névsoron", illetve a lakások elfoglalásának feltételein. A rendelkezésre álló információk szerint a leendő lakók egyik önkéntesen vállalt feladata lesz a gazdálkodás - tette hozzá az alpolgármester.

Elmondta azt is, hogy már több karitatív csoport jelezte segítő szándékát a polgármesteri hivatalban. E csoportok szükség szerint nemcsak a veteményezés "betanításában", hanem például a helyi közösség életébe való beilleszkedésben is támogatnák a beköltözőket.

Ócsán a beköltözők gyermekeinek elhelyezéséhez egy új, körülbelül 20 fős bölcsőde építését tervezik, az e célra benyújtott pályázatukról napokon belül döntenek. Pályáztak óvodabővítésre is (legalább 3-4 új csoportot szeretnének), míg általános iskolájuk minden gond nélkül tudja fogadni az érkező diákokat - mondta Horváth Tamás.