Beperelték a környezetvédelmi államtitkárt a Mal Zrt. vezetői

Vágólapra másolva!
A vörösiszap-katasztrófában érintett cég menedzsmentje jó hírnevének sérelme miatt perli Illés Zoltánt 15 millió forintra. A cégvezetők szerint az államtitkár a becsületükbe gázolt, amikor a 2010-es katasztrófa alatt őket állította be az egész katasztrófa felelőseinek.
Vágólapra másolva!

Becsületsértés miatt indított személyiségi jogi pert a 2010-es vörösiszap-katasztrófa középpontjában álló Mal Zrt. három vezetője az őket kritizáló környezetvédelmi államtitkár ellen - írja a szombati Népszabadság. Bakonyi Zoltán cégvezető, valamint Bakonyi Árpád és Tolnay Lajos igazgatósági tagok "jó hírnév megsértése" miatt összesen 15 millió forintos nem vagyoni kártérítést követelnek Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkártól.

A lap szerint a Mal Zrt. vezetői a Veszprémi Törvényszékhez nyújtottak be keresetet az államtitkár korábbi nyilatkozatai miatt. A beadványban azt kifogásolják, hogy a 2010. őszi vörösiszap-katasztrófát követő időszakban Illés Zoltán számos nyilatkozatot tett, amelyekben az egész tragédiáért a társaság tulajdonosait tette felelőssé. Illés a felperesek szerint azt állította, hogy a katasztrófa egyértelműen a cég tevékenységére, illetve mulasztására vezethető vissza.

A felperesek azt is kifogásolják, hogy Illés Zoltán a tragédiát követően tényként állította: a Mal Zrt. vezetői a zagytározók maximális kihasználása után az állami adósságokat és a környezetszennyezést hátrahagyva bezárták volna az ajkai gyárat, a tevékenységüket pedig Boszniába helyezték volna át.

A cégvezetők azt kérik a bíróságtól: állapítsa meg, hogy Illés Zoltán megsértette a személyiségi - így különösen a jó hírnévhez és a becsülethez fűződő - jogaikat. A perben nem vagyoni kártérítésként személyenként 5-5 millió forintot követelnek az államtitkártól, tekintettel arra, hogy "a cikkek jelentős mértékben negatívan befolyásolták a felperesek megítélését, becsületét és jó hírnevét". Ha a cégvezetők megnyernék a pert, a kártérítést közhasznú célra ajánlanák fel - írja a Népszabadság.