Eldöntetlen viták kísérik a Zöld Pardon nyitását

Vágólapra másolva!
Bár pénteken megnyitott a Zöld Pardon, a Rákóczi híd budai hídfőjénél felhúzott szórakozóhely ügye ezzel még nem zárul le. A hetek óta engedélyért küzdő szórakozóhely jövőjét még azok sem látják világosan, akik döntenek róla.
Vágólapra másolva!

Pénteken délután négy óra tájban már zene hallatszott a hetek óta nyitásra váró Zöld Pardonból. A Rákóczi híd budai hídfőjénél felhúzott szórakozóhely hosszas huzavona után pénteken este megnyitott. Egész délután munkások dolgoztak a hetek óta felépített szórakozóhelyen. "Vigyázzatok magatokra, egymásra és a környezetre, különösen az Info Park területére!" - kérte a bulira indulókat a Zöld Pardon az oldalán, és azt javasolta mindenkinek, hogy "kerüljétek el az Infopark területét".

A ZP újranyitását kezdettől ellenzi az építkezés mellett fekvő irodaközpontot, az Infoparkot üzemeltető IVG Hungary Kft., mivel szerintük a szórakozóhely megkeserítené az itt működő, napi 24 órában dolgozó cégek életét. Csütörtökön egy csatornabekötésen vitáztak össze. Az Infopark igazgatója, Kay-Uwe Blandow az [origo]-nak azzal indokolta az akciójukat, hogy a ZP-nek nincs engedélye, hogy rácsatlakozzon a csatornára.

A Zöld Pardonnak tavaly ősszel kellett elhagynia korábbi, a Petőfi híd budai hídfője mellett található helyét. A ZP márciusban kezdett építkezni a Rákóczi híd lábánál, de nem volt engedélyük, és később sem kaptak az ügyben eljáró XII. kerületi önkormányzattól. A XII. kerületi elutasító döntés ellen a Zöld Pardon nem fellebbezett, mert szerintük a kerület elfogult az ügyükben, hanem új eljárást indítottak, aminek elbírálása ismét a XII. kerülethez került. "Ekkor a kormányhivatalhoz fordultunk, hogy vegyék el az ügyet a XII. kerülettől, így most az V. kerület lett az új eljáró hatóság" - mondta a Zöld Pardon ügyvezetője, Kővári Zsuzsanna az [origo]-nak.

Az [origo] birtokába jutott végzés szerint, amelyet a XII. kerület építési hatósága hozott április végén, a Zöld Pardon új egysége szinte egyetlen szempontból sem felel meg az építési engedély kiadási feltételeinek, és egy az ügyre rálátó forrás véleménye szerint hiába került a procedúra a XII. kerülettől ezúttal az V. kerülethez, nincs az a hatóság, amely az aktuális fővárosi illetve XI. kerületi városrendezési szabályzat alapján kiadhatná az engedélyt a ZP terveire (a szórakozóhely a XI. kerület területén fekszik).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A szórakozóhelynek kiszemelt területet például a fásított közterek övezetébe (beépítésre nem szánt területek közé) sorolja a fővárosi és a kerületi szabályozás is, ami azzal a korlátozással jár, hogy a területet 2 százalékos mértéknél jobban nem lehet beépíteni és nem lehet a közforgalom elzárni. Ehhez képest a ZP nagy részét az elmúlt hónapban térkővel burkolták le és a forgalomtól is elzárták egy kerítéssel. A kerületi szabályzat korlátozza emellett azt is, hogy az adott köztéren milyen építmények helyezhetők el: a XI. kerület eszerint legfeljebb hírlap- vagy virágárusító pavilon, illetve gyalogos aluljáró vagy mélygarázs építését teszi lehetővé, kereskedelmi egységekét nem. Még ezt is tovább szűkíti azonban egy kifejezetten a hídlehajtó területéről hozott 2003-as helyi rendelet, amely kiköti, hogy az ingatlanon gyalogos és kerékpárúton kívül elsősorban összefüggő zöldterületek helyezhetők el, pihenő, sport és játszófunkció (a szórakozóhely az elsőbe tartozna) azonban nem. A rendelet kifejezetten megtiltja azt is, hogy az ingatlant kerítéssel osszák meg vagy határolják el. Vagyis a fővárosi és a kerületi szabályozás szerint a ZP tervei sem a rendeltetés, sem az építési hely, sem a beépítettség, sem a zöld- és a burkolt felületek előírt arányának nem felelnek meg.

Kővári Zsuzsanna, a Zöld Pardon ügyvezetője az [origo]-nak azt mondta: tudnak a XII. kerület által emlegetett városrendezési szabályzatról, de az újbudai főépítész egyik áprilisi állásfoglalásában megállapította: hogy ez a szabályzat a véglegesen beépítésre kerülő funkciókat szabályozza, a 180 napra felállított ideiglenes funkciókra nem vonatkozik.

A XII. kerület jegyzőjét az elutasítás előtt információink szerint egyébként a szórakozóhellyel szomszédos Infopark tulajdonosai, illetve a ZP-t már előző, Petőfi hídnál fekvő helyszínén is lépten-nyomon feljelentő XI. kerületi lakosok is megkeresték annak érdekében, hogy a ZP ne kaphassa meg az építési engedélyt. A jóváhagyást azonban végül önkormányzati forrásunk szerint nem ezek a panaszok fúrták meg, a kérelmet az építési hatóság csak a fent említett szabályozásokat figyelembe véve utasította el.

Rogán Antal támogatja

A új engedélyezési hatóságként kijelölt V. kerület információink szerint június elején tart majd a szakhatóságokkal közös helyszíni szemlét a területen, és csak ezután dönt arról, hogy engedi-e megnyitni a szórakozóhelyet.

Bár az [origo] az ügyre rálátó V. kerületi forrásból úgy értesült, hogy Rogán Antal polgármester támogatja a Zöld Pardon megnyitását, az engedély kiadásakor az V. kerületnek ugyanúgy a XI. kerületi szabályozást kell figyelembe vennie (hiába vonatkoznak adott esetben megengedőbb előírások a belvárosi szabadtéri szórakozóhelyekre), és a fent soroltak ismeretében furcsa lenne, ha a XII. kerülettel szemben a belváros zöld utat engedne a ZP működésének.

A szórakozóhely kálváriájában az ügyre rálátó forrás alapvetően egyébként a XI. kerületet tartja hibásnak, hiszen a korábban a Petőfi hídnál üzemelő a szórakozóhely októberi bezáratása után az önkormányzat ajánlotta a ZP tulajdonosainak új helyszínként a pár száz méterrel odébb fekvő területet. A forrás szerint tehát ha az önkormányzat komolyan gondolta volna, hogy ZP a Rákóczi hídnál működjön tovább, akkor módosítania kellett volna saját, a kereskedelmi egységek létesítését a helyszínen kizáró rendeletét vagy más területet kellett volna ajánlania az üzemeltetőnek.

A szórakozóhely tulajdonosai péntek este megnyitnak, mivel a törvény szerint ezer fő alatti szabadtéri rendezvényekhez a törvény szerint nem kell engedély. A ZP korábbi, Petőfi hídnál lévő helyszínén is létező Szeparé nevű "elitklubját" papíron leválasztották a terület többi részétől, így megnyithatnak úgy, hogy a VIP-részlegbe és a ZP-ba is 1000-1000 főt engednek be.

Az ekkora létszámú rendezvényt még csak be sem kell jelenteni, vagyis a "kétezres bulik" egészen addig legálisan szervezhetők a helyszínen, amíg a végeleges engedélyt meg nem kapják a szervezők, illetve akkor is, ha kérelmüket elutasítják.