A Hit Gyülekezetéhez kerülhet két ajkai iskola

Vágólapra másolva!
A Hit Gyülekezetének kezelésébe adná két iskoláját az ajkai önkormányzat, mivel nem tudja tovább fenntartani őket. Schwartz Béla MSZP-s polgármester szerint nem vallási, hanem gazdasági kérdésről van szó, és akkor is mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, ha az iskolák fenntartója a Hit Gyülekezete lesz.
Vágólapra másolva!

A Hit Gyülekezetének adná át két középiskoláját Ajka - közölte a város polgármestere, az MSZP-s Schwartz Béla. A képviselő-testület keddi ülésén előzetes állásfoglalást hozott, miszerint ha az alkalmazotti közösségek többsége támogatja, akkor az Ajkai Szakképző Iskola, valamint a Bródy Imre Gimnázium és Szakközépiskola üzemeltetését a Hit Gyülekezetének adnák át.

Schwartz azt mondta, nem szeretnék állami működtetésbe adni a középiskolákat, mivel "azok feltételei a legrosszabbak". A katolikus egyház nem akarta ezeket átvenni, ezért más egyházat kerestek, s a Hit Gyülekezetével előzetes tárgyalásokat folytattak az átvételről. A polgármester szerint ez gazdasági kérdés, hiszen az egyház az állami normatíva 1,9-szeresét kapja meg a működtetéshez. Megjegyezte, ez négyszázmillió forint pluszpénzt jelent a városnak a két intézmény fenntartásához.

Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében tiltakozott a középiskolák Hit Gyülekezetének való átadása ellen. "A Jobbik Magyarországért Mozgalom teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy a Hit Gyülekezete nevű szélsőségesen magyarellenes, cionista szekta oktatási intézményeket vegyen át" - írta. Schwartz Béla az MTI-nek erre reagálva azt mondta: a Hit Gyülekezete az Országgyűlés által bejegyzett egyház, a negyedik legnagyobb az országban; "semmiféle szélsőséges tevékenységét nem ismerjük, bennünket oktatási tevékenysége érdekel". A gyülekezet szerinte több nagyvárosban, például Debrecenben, Salgótarjánban, Nyíregyházán, Pécsen is tart fenn oktatási intézményeket, az ajkaiak tájékozódtak az ott folyó munkáról, s tapasztalataik pozitívak.

A Hit Gyülekezete Ajkára küldött szándéknyilatkozatában az áll, hogy minden tanuló szabadon gyakorolhatja vallását, pressziót nem alkalmaznak senkivel szemben - közölte a polgármester. "Velük is jól meg tudunk állapodni. Nem érzünk semmilyen különbséget a katolikus egyház és a Hit Gyülekezete között" - mondta.