Titkolt listáról kap díszpolgárokat Budapest

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, a BKV-nak nyújtandó újabb 15 milliárd forintos forrásról, valamint a díszpolgári címekről dönt egyebek mellett szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester a múlt hétfőn állapodott meg előzetesen Jean-Louis Chaussade-dal, a francia Suez Environnement S.A. vezérigazgatójával a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, valamint az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről. A városvezető 15,1 milliárd forintos vételárban állapodott meg, az adásvétel részleteit jóvá kell hagynia a Fővárosi Közgyűlésnek.

A testület költségvetés-módosításról is tárgyal, amely egyebek mellett további 15 milliárd forintos támogatást adna a BKV-nak. Ez az intézmények működési kiadásainak átlagosan 6,09 százalékos elvonásából, az ingatlanértékesítésből tervezett bevételi irányzatok emeléséből, a csarnok- és piacigazgatóság egyszeri befizetéséből, valamint a 2011. évi szabad pénzmaradványból állna össze.

Ismét tárgyalják a képviselők a fővárosi fenntartású egészségügyi intézmények állami kézbe adásáról szóló megállapodástervezetet, amelyet az előző ülésen azért napoltak el, mert a főpolgármester célszerűnek tartotta az átadás-átvételben érintett ingatlanok jegyzékének ellenőrzését.

A testület zárt ülésen határoz az idei díszpolgári címekről, az érintettek névsorát csak a döntés után hozzák nyilvánosságra.

Döntés születhet a fővárosi futóversenyek közterület-használatának újraszabályozásáról: az indítvány szerint maximálják az ilyen sportrendezvények számát, és a jövőben az önkormányzat közterület-használati díjat is szed utánuk.

Az ülésen tárgyalják azt az Ughy Attila (Fidesz-KDNP) városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok által jegyzett javaslatot is, amely szerint régi budapesti városképek, illetve képzőművészeti alkotások takarnák el a használaton kívüli belvárosi üzletek kirakatait. Az ingatlanok közös logót is kapnak, amelyen feltüntetik a bérbeadó elérhetőségeit.

Az LMP új típusú tömegközlekedési jegyek bevezetését javasolja, amelyek elsősorban az alkalmi utasoknak kedveznének. Az indítvány egyik eleme az sms-jegy, a másik pedig az 5/30-as jegytömb - utóbbi szerint öt napijegyet harminc nap alatt kellene felhasználnia a vásárlónak. Napirenden szerepel a Jobbik javaslata is, amely szerint újraállíttatnák Prohászka Ottokár püspök szobrát az V. kerületi Károlyi kertben. Az ellenzéki párt azt is indítványozta, hogy bontsák el az Újpesten álló Magyar Vörös Hadsereg Harcosa nevű képzőművészeti alkotást.