Schmitt Pál pályafutása videókon

Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként a tisztességes versenyzésre bíztatta a sportolókat, köztársasági elnökként pedig élethosszig tartó tanulásra szerette volna nevelni a nemzetet Schmitt Pál. Az elnökök elnöke szeretett volna lenni, aki sportolóként és politikusként is példakép lehet a fiataloknak. Nézze végig Schmitt Pál pályáját az [origo] videóin!
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál politikai karrierje előtt, a MOB elnökeként gyakran beszélt a sportolóknak a fair playről és a tisztességes versenyzésről. 2007-ben a pekingre készülő olimpiai csapatnak is azt mondta, elvárja tőlük, hogy tiszta eszközökkel versenyezzenek.

Schmitt Pál köztársasági elnökké választása előtt, 2010. júniusában a parlamentben bemutatkozott a Fidesz és a KDNP frakciójának is. Beszédében mondta azt, hogy az emberek embere szeretne lenni, az elnök pedig felfogása szerint "Magyarország és a magyarok tükre". Azt is mondta, hogy "nem ítélem meg magamat, addig egészen normális ember voltam, amíg nem politizáltam".

"Elnök úr, ma éjféltől ön Magyarország államfője" - mondta Sólyom László Schmitt Pálnak, amikor 2010. augusztus 5-én a Sándor palotában átadta neki a köztársasági elnöki feladatokat. Schmitt azt mondta, mindent el fog követni, hogy Sólyom László nyomdokaiba méltón léphessen. "Köszönöm szépen, hogy ilyen magasra tette a mércét, én, mint bajnok, megpróbálok ennek megfelelni" - mondta.

Schmitt Pál 2010. augusztus 6-án, beiktatása után szólalt meg először a köztársaság elnökeként. Saját vállalásairól beszélt: az anyanyelv ápolásáról, az egészségre nevelésről és az életen át tartó tanulásról. "A világ által csodált magyar elme lámpása világítson újra régi fényében!" - mondta.

Beiktatása óta Schmitt Pál több iskolában tartott osztályfőnöki órát, ahol többek között élethosszig tartó tanulásról beszélt a gyerekeknek, és arra buzdította őket, hogy tökéletesítsék magukat. "Nem biztos, hogy mindenkiből majd köztársasági elnök lesz, de az én repectem eddig úgy tűnik, bevált" - kezdte az órát a kaposvári Munkácsy Gimnáziumban Schmitt, aki a végén a zongorához is leült, és megénekeltette a gyerekeket.

Schmitt Pál a botrány kirobbanása után Egerben járt, ahol szimpátiatüntetők és fújolók fogadták, amikor kiszállt az autóból. A köztársasági elnök az [origo-nak azt mondta, helyénvalónak tartja a vizsgálóbizottság felállítását. "Meg kell szoknia egy politikusnak vagy államférfinek, hogy átlátható legyen és beszámoltatható legyen bármelyik pillanatban" - mondta riporterünknek.

A köztrásasági elnök a plágiumügy kirobbanása után egy héttel beszélt először a nyilvánosság előtt a dolgozatáról. A Magyar Rádió 180 perc című reggeli műsorában adott interjút, amelyben azt mondta: "ha még egyszer kellene írnom, még egyszer ugyan ide lyukadnék ki".