Olyan volt Schmitt Pál, mint egy összegyűrt papír zsebkendő

Vágólapra másolva!
Kukoricalevest ebédelt és egy jó pofa sört ivott szombaton Schmitt Pál köztársasági elnök egy budai bisztróban, de az egyik pincér szerint láthatóan szomorú volt. Schmitt vasárnap egy rádióinterjúban arra panaszkodott, hogy az emberek megszólják az utcán. Az étteremnél ilyen nem volt, de a bagettjei egy nap alatt legendássá váltak. Az uszodában, ahova rendszeresen jár, napok óta nem látták.
Vágólapra másolva!

Hétfőn lemondott az államfői posztról Schmitt Pál, miután kiderült, hogy doktori dolgozatának nagy része plágium, és emiatt visszavonták doktori címét. Schmitt a lemondását bejelentő beszédben és múlt héten a plágiumügyről adott interjúkban is megbántottnak, sértettnek tűnt, hétfőn például többször kikérte magának, hogy szerinte becstelen támadások érték, és úgy ítélkeztek felette, hogy az ő véleményét nem is hallgatták meg. (Ez nem fedi a valóságot, a Schmitt dolgozatát vizsgáló bizottság ugyanis meghallgatta Schmittet.)

Bár pénteken még magabiztosan azt mondta, hogy nem mond le, és sportemberhez méltón harcolni fog igazáért, hétfőre megadta magát. Több jel is utal arra, hogy Schmitt Pálban hétfőn tört el valami.

Schmitt Pál vasárnap a közrádiónak adott interjúban azt mondta, elvadultak a személyét érő támadások, például ha uszodába vagy étterembe megy, körülveszik, bekiabálnak, hogy miért nem mond le, ám szerinte nem tudják megindokolni, hol követett el komoly hibát. "Nincs érvanyaguk. Ha ebbe kapaszkodnak (...) a kisdoktori dolgozatba, az kevés, most már ők is tudják" - mondta.

Forrás: MTI/Beliczay László
Schmitt a lemondás után

Egy jó pofa sör

Schmitt Pál szombaton egyedül ebédelt a budai Déryné Bisztróban. Az egyik pincér az [origo]-nak azt mondta, hogy a köztársasági elnök egy jó pofa sört kért, és kukoricalevest ebédelt. "Schmitt Pál úgy nézett ki, mint egy összegyűrt papír zsebkendő" - mondta a pincér, aki szimpatizál az államfővel.

A pincér beszélgetett egy keveset Schmitt Pállal, miközben kiszolgálta. "Arról beszéltünk, hogy ő nem tehet arról, hogy elfogadták a dolgozatát, ő sportoló" - mondta. "Ha azt mondták volna neki, hogy tökös, ezt nem jól csináltad, írd újra, akkor biztosan újraírta volna" - mondta a pincér.

A pincér nem látta, hogy bárki zaklatta volna, vagy beszólt volna Schmitt Pálnak, amikor náluk járt, de e nélkül is szemmel láthatóan szomorú volt. Távozásakor az étterem melletti pékségben vett két bagettet. Bár nem az az eladó szolgálta ki, aki ottjártunkkor dolgozott, nem csak az [origo] érdeklődött Schmitt hétvégi hangulatáról. Két öltönyös üzletember is azzal viccelődött, hogy ők is olyan bagettet kérnek, amilyet Schmitt vett szombaton.

Jártunk abban a XIII. kerületi szállodában is, ahova Schmitt Pál - több olimpikonhoz hasonlóan - rendszeresen jár úszni. A dolgozók azt mondták, a napokban nem látták Schmitt Pált az uszodában. Nem árulták el, milyen rendszerességgel jár Schmitt úszni, de azt mondták, változó időpontokban szokott felbukkanni. A személyzet szerint Schmitt Pál mindig nagyon udvarias és normális szokott lenni.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Schmitt lemondás közben

Hat napja még eszében sem volt lemondani

Schmitt hat fordulatos nap után mondott le. A múlt kedden készült el a Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának a jelentése, amely Schmitt Pál kisdoktori dolgozatát vizsgálta. A jelentés megerősítette azokat az - elsőként a Hvg.hu által közölt - állításokat, amelyek szerint az 1992-ben leadott dolgozat túlnyomó része forrásmegjelölés nélküli másolat.

A jelentés ugyan Schmittet nem marasztalta el, de a Semmelweis Egyetem vezető testülete, a szenátus csütörtökön megvonta az államfőtől a doktori címet. Az egyetem rektora a döntést azzal indokolta, hogy a kisdoktori értekezés - mivel nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul - nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak. Schmitt a jelentés bemutatása után közölte: nem mond le, és úgy érzi, igazat adott neki a vizsgálóbizottság.

A jelentést a Semmelweis Egyetem rektora először elküldte a nemzeti erőforrás miniszternek, Réthelyi Miklós viszont illetékesség hiányára hivatkozva olvasatlanul visszaküldte. Ezután foglalt állást az egyetem doktori tanácsa, majd döntött az intézmény szenátusa az államfő doktori címének visszavonásáról. Schmitt Pál péntek este, a közszolgálati televízióban sugárzott interjúban újra világossá tette, hogy nem áll szándékában távozni posztjáról. Az ügyről szóló cikkeinket itt megtalálja.