Vágólapra másolva!
A  pénzügyi spekulációkat szorítaná vissza a kormány a jövő évtől bevezetendő tranzakciós adóval - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Debreceni Televíziónak adott interjúban. A gazdasági kilátásokról a kormányfő ismét megerősítette, hogy idén a recessziót kell elkerülni, a növekedés csak jövőre indulhat meg.
Vágólapra másolva!

A fogyasztáshoz és a forgalomhoz kapcsolódó adókból finanszírozná a kormány az állam - az egészségügy, az oktatás - működését, ezért vezetnének be több áfakulcsot - mondta Orbán Viktor a Debreceni Televíziónak adott, csütörtök esti interjúban.

A miniszterelnök szerint úgy lenne igazságos, "ha az, ami az elemi létfenntartáshoz szükséges, az alacsonyabb kulcshoz tartozna, míg a luxuscikkek a magasabbhoz", magyarázata szerint ezért is kezdeményezték az Európai Uniónál a 35 százalékos luxusáfa létrehozását.

A tranzakciós adóról Orbán Viktor elmondta, hogy azzal lényegében a pénzügyi spekulációkat szorítanák vissza, azonban az uniós szabályozás miatt minden pénzforgalomra ki kell vetni, ezért ennek mértéke nem lehet több egy ezreléknél.

Az adópolitika jövőjéről a miniszterelnök elmondta, hogy a kormány a foglalkoztatást segíti elő, ezért a munkát terhelő adókat folyamatosan csökkentik, a következő lépésben pedig a járulékokat szeretnék mérsékelni.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásaokról a miniszterelnök azt mondta: Magyarországnak nem hitel és pénz kell, hanem biztonsági háló.

"A mi érdekünk az, hogy minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal, minél gyorsabban haladjunk előre, minél hamarabb lezárjuk, s minél hamarabb legyen egy biztonsági háló a magyar pénzügyek mögött. Ha az európai gazdaság helyzete rosszabbodik - és erre komoly esély van - nem ránthatja magával Magyarországot" - jelentette ki.

Az EU-források egy részének esetleges felfüggesztését firtató kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta: szeretne mindenkit meggyőzni, hogy "az EU-ból érkező pénz a mi pénzünk, azt nem ajándékba kapjuk, az nem jutalom".

Emlékeztetett rá: azzal, hogy beléptünk az EU-ba vámbevételeink egy jelentős részéről le kellett mondanunk, másfelől a magyar gazdaságot úgy alakítottuk át, hogy a külföldi tőkének is adtunk beruházási lehetőséget, piacot szereztek és profitot is termelnek.

"Ezért én mindig úgy fogtam fel az EU-ból érkező pénzeket, hogy az a mi pénzünk, csak Brüsszel közbeiktatásával érkezik meg Magyarországra" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: "közel vagyunk ahhoz, hogy megállapodjunk (...), azt tudom mondani, hogy egyetlen forint elvesztésébe sem törődünk bele, minden forintot meg fogunk szerezni, ami a miénk és ezért jár".

A kormányfő az esetleges kormányátalakítással kapcsolatos hírekről azt mondta: a kormányátalakítás nem kerülhető el, de nem kampányszerű lesz. Gondolkodik azon, hogyan lehetne a munkát jobban végezni. Mint mondta: van olyan miniszter, aki két évre vállalta a munkát, de olyan is, aki csak egy évre, de sikerült meggyőzni, hogy maradjon.

Az elszabadult üzemanyagárakkal kapcsolatban a kormányfő elismerte, hogy "tenni kellene valamit", a jelelnlegi gazdasági helyzetben azonban véleménye szerint nincs lehetőség, mert egy esetleges adótartalom-csökkentés a költségvetési bevételeket csökkentené, amit magyarország most nem engedhet meg.

A Richter Gedeon debreceni beruházása kapcsán a miniszterelnök gratulált a városban élőknek, majd kiemelte: nagyon fontos, hogy a Richter Gedeon egy független gyár, nincs benne olyan külföldi befektető, akinek ki lenne szolgáltatva a magyar vállalatvezetés, így ők a magyar gazdaság érdekeit is szem előtt tudják tartani.

"A legfontosabb, hogy ma az európai világ nem a gyors ütemű fejlődésről szól. Sok nehéz év áll a hátunk mögött, az országot kifosztották, az emberekről több bőrt lehúztak, borzalmas dolgok, súlyos hibák történtek a korábbi időszakban, így most mindenki várja, hogy valami gyorsan történjen. Azonban látni kell, hogy az egész európai gazdaság a túlélésért küzd, az is egy óriási eredmény, ha azon országok közé tartozunk, amelyek nem zuhannak recesszióba, hanem valamilyen növekedést fel tudnak mutatni" - mondta a kormányfő, aki szerint tavaly az egész világot megleptük az uniós átlagnál magasabb, 1,7 százalékos növekedéssel, idén azonban azt kell elkerülni, hogy recesszióba süllyedjünk, és a következő évben kell megindulni a növekedési pályán.