Nem indul egyéniben Semjén Zsolt 2014-ben

Vágólapra másolva!
Csak országos listán indul a 2014-es választásokon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke - közölte Kerényi János, a Fidesz illetékes pártigazgatója kedden. A KDNP elnökének kalocsai körzetében valószínűleg Font Sándor fideszes képviselő lesz a kormánypárti jelölt.
Vágólapra másolva!

A határon túli magyarságság körében a választási kampány szervezője lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, aki nem indul egyéniben a 2014-es választásokon - jelentette be Kerényi János, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéért felelős Fidesz-pártigazgató. Semjén 2010-ben a kalocsai választókerületben indult, és nyert rögtön az első fordulóban. Korábban Semjén Zsolt maga nyújtott be módosító indítványt, hogy az átalakuló választási rendszerben Kalocsa legyen az új választókerület székhelye, ezt elérte, mégsem ő lesz a jelölt, hanem Font Sándor fideszes képviselő.

Az [origo] korábban már beszámolt arról, hogy a jelenlegi kormánytag-képviselőkkel maga Orbán Viktor beszélgetett a 2014-es indulásról, és arra jutottak, hogy Navracsics Tibor korábbi veszprémi körzetében, Hende Csaba pedig Szombathelyen indul majd egyéniben, a haátron túli voksok megszerzésével megbízott Semjén Zsoltnak pedig befutó listás hely jut majd.

Kerényi János most hivatalosan ismertette a Bács-Kiskun megyei választókerületi elnökjelöltek névsorát: az 1. számú kecskeméti országgyűlési választókerületben Balogh József jelenlegi országgyűlési képviselő a választókerületi elnökjelölt, míg a 2. számúban Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere a jelölt. A kiskunfélegyházi körzetben Lezsák Sándor, a kalocsai választókerületben pedig a már említett Font Sándor indul. A maradék két körzetben Bányai Gábor, a megyei közgyűlés jelenlegi elnöke, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere a jelölt.

Kerényi János közlése szerint az új országgyűlési választókerületek elnökei lehetnek a Fidesz képviselőjelöltjei a 2014-es országgyűlési választáson, de a kinevezés nem jelenti azt, hogy a választókerületi elnök automatikusan képviselőjelölt lesz, a végső döntést a pártelnök hozza meg - hangsúlyozta Kerényi János. Az összeférhetetlenség miatt, ha győznek, a polgármestereknek és a közgyűlési elnöknek le kell mondaniuk a másik állásukról.

Mi úgy ítéltük meg, hogy idejében el kell kezdeni a felkészülést, hogy az adott új országgyűlési választókerület szavazói meg tudjanak ismerkedni a lehetséges jelölttel - fogalmazott Kerényi János, aki egyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. A választási törvény módosítása után a 386 helyett 199 fős lesz a parlament létszáma. Az eddigi 176 helyett 106 egyéni választókerület lesz a 2014-es országgyűlési képviselő-választáson. Bács-Kiskun megyében a korábbi tíz országgyűlési egyéni választókerülettel szemben hat lesz.