Iskolai lövészeten találta el társát egy gyerek Zuglóban

Vágólapra másolva!
Vétlen lövés miatt könnyebben megsérült egy tíz éves gyermek a főváros XIV. kerületében az egyik általános iskolában lévő lőtéren. Az iskola tanulói szerint a tanárok minden osztályban megnyugtatták a diákokat, hogy nem történt baj, és az iskola előtt egy szülő is azt mondta tudósítónknak, hogy "az ég világon semmi nem történt". A kerületi alpolgármester szerint sportbaleset történt.
Vágólapra másolva!

Könnyebben megsérült egy diák egy zuglói általános iskolában, miután egy másik gyerek légpuskával eltalálta - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság . A baleset a XIV. kerületi Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény területén kialakított lőtéren történt.

Kerestük telefonon az intézmény igazgatóját, de nem értük el, az [origo] munkatársát pedig nem engedték be az iskolába. Az iskola portása és egy ott dolgozó pedagógus is azt mondta az [origo]-nak, hogy az ügyben csak a kerületi önkormányzat adhat információt. Egy, az iskolát épp elhagyó szülő viszont felindultan azt mondta tudósítónknak, hogy "az ég világon semmi nem történt". Szerinte a pincében lévő lőtéren egy légpuskalövedék megpattant a falon, és horzsolta egy gyerek homlokát. "Annyi, mintha két ujjal megcsípnélek" - mondta a férfi.

"Sportbalesetnek lehetne nevezni"

"A baleset hétfőn délután fél hatkor történt, amikor az iskola pincéjében célbalövéses foglalkozást tartottak" - mondta az [origo]-nak szerda délután Ferdinandy István, az iskolát fenntartó XIV. kerület alpolgármestere. A politikus szerint az iskola alagsorában még évtizedekkel korábban kialakított lőteret a Mátyásföldi Lőegylet bérli, és ez a szervezet tartott foglalkozást az iskolásoknak, amikor a baleset bekövetkezett.

Az alpolgármester szerint a foglalkozás közben leesett egy lőlap a falról, ezért az edző megkérte a gyerekeket, hogy rakják le a fegyvereiket, amíg a helyre teszi azt. Amikor a légpuskákat lerakták, az egyik 10 éves gyerek fegyvere elsült, és megsértette egy társát - magyarázta a balesetet Ferdinandy. "Ezt sportbalesetnek lehetne nevezni" - mondta, hozzátéve, hogy szerdán beszélt a sérült gyerek anyjával, aki szerint a diák teljesen jól van, az ijedségen kívül nem esett komolyabb baja.

Fotó: Mudra László [origo]

Hasonlóan adták elő a történetet az iskola tanulói is. Az egyik diák tanítás után távozóban azt mondta, hogy a negyedikes diák lövése "meghorzsolta" egy másik gyerek nyakát, de semmi baja nem esett. Egy másik iskolás úgy tudta, hogy a megtöltött puska akkor sült el, amikor lerakták a földre. A gyerekek szerint a tanárok minden osztályban tájékoztatót tartottak, megnyugtatták őket, hogy semmi komoly baj nem történt. A sérült gyerek nem került kórházba, hanem hazament, és már csütörtökön mehetne iskolába, ha nem lenne tanítási szünet.

"Nem kellenek különleges szabályok"

Ferdinandy István az [origo]-nak azt mondta, hogy már az ő diákévei alatt is lőtér volt a pincében, amikor az 1970-es évek végén kisiskolásként tanult az intézményben. Az iskolások szerinte korábban különböző sportversenyekre készültek ott, és néhány évtizede még szinte minden általános iskolában ki voltak építve az ehhez hasonló lőterek. Az alpolgármester azt nem tudta megmondani, hogy a kerület többi iskolájából hányban maradt meg a lőtér, de elképzelhetőnek tartotta, hogy nem mindenhol szüntették meg.

Az [origo]-nak nyilatkozó szülő az iskola előtt szintén azt hajtogatta, korábban általános volt, hogy az iskolákban lőtereket alakítottak ki. Azt állította, kapásból tíz olyan iskolát tudna felsorolni, ahol működött vagy működik lőtér. Az iskolával szemben lévő játszótéren egy 33 éves nő is azt mondta: a lőtér már akkor is létezett, amikor ő az iskolába járt. Más, a téren megkérdezett szülők viszont furcsának nevezték, hogy 6-14 éves gyerekeknek lövészetet oktatnak.

"Egy ilyen lőtér nem igényel különleges engedélyt " - mondta erről a kerület alpolgármestere. Mivel az iskola pincéjében használt légpuskák torkolati tűzereje csak 5-7 kilojule, az alpolgármester szerint ezekre nem vonatkoznak speciális szabályok, és az iskolai lőtéren sem kell különleges biztonsági előírásokat betartani. "Nekünk annak idején a tornatanár tartotta a lövészetet" - emlékezett vissza Ferdinandy.

A rendőrség foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást; az esetet szakértők bevonásával vizsgálják - közölte az ügyről szerdán a rendőrség sajtóügyeletese. A kerületi alpolgármester szerint a lövészfoglalkozást tartó edző papírjait lefoglalta a rendőrség a nyomozáshoz.