Lemond a Semmelweis rektora a Schmitt-botrány miatt

lemondott Tulassay Tivadar, a Semmelweis egyetem rektora a Schmitt-botrány miatt
Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora. A döntést azzal indokolta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök doktori címének visszavonása után a személyével szembeni bizalomvesztés árthat az egyetemnek.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal távozik posztjáról Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem (SOTE) rektora - erősítette meg az [origo]-nak a SOTE sajtóosztálya az Index értesülését. A rektor egy szűk körű háttérbeszélgetésen jelentette be lemondását, majd kiadott egy közleményt, amelyet az [origo]-nak is eljuttatott. Közleményében a rektor azzal indokolta lépését, hogy a Schmitt Pál doktorija ügyében hozott szakmai döntés átpolitizálódott, ami miatt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről olyan bizalomvesztést érzékelt saját személyét érintően, ami veszélyeztetheti az egyetem nyugalmát.

Tulassay egyúttal megvédte az egyetemi szenátus csütörtöki döntését. Azt írta, "az egyetem olyan döntést hozott, amely minden szempontból megfelel hazánk egyik legnagyobb hírű, nemzetközi szinten is kivételes elismertségnek örvendő intézményével szemben támasztott elvárásoknak". A rektor szerint azért is volt fontos meghozni a döntést, mert "a Semmelweis Egyetem, de az egész magyar tudományosság mérhető presztízsveszteséget szenvedett az ügy miatt".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Tulassay a csütörtöki döntés bejelentésekor

A rektor közleményéhez csatolta azt a március 6-i keltezésű dokumentumot is, amelyet a kisdoktorit vizsgáló tényfeltáró bizottság küldött az államfőnek, és amelyben jelzik, hogy készek meghallgatni az "Elnök Úr vagy képviselője véleményét". Csatolta azt a jegyzőkönyvet is, amely Schmitt meghallgatását rögzítette. A március 19-i dokumentum szerint a bizottság elnökét magához hívta az államfő, hogy nyilatkozatot tegyen, és a bizottság felhatalmazta Tóth Miklós dékánt, hogy a bizottság képviseletében személyesen meghallgassa Schmittet. Schmitt péntek esti televíziós interjújában azt állította, hogy az ő véleményét nem hallgatták meg, amikor döntöttek doktorija elvételéről.

Közölte, az egyetem a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el, és minden testületi döntésért ő is vállalja a felelősséget. A rektori széket a csütörtöki szenátusi ülésen megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak adta át. Az intézményt 2003 óta vezető Tulassay Tivadar - akinek június 30-án járt volna le megbízatása - döntéséről hétfőn értesíti Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert.

Az államfő nem mond le

A SOTE szenátusa a doktori tanács javaslatára csütörtökön visszavonta Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben megszerzett doktori címét, miután kiderült, hogy a doktori dolgozat java része másolat. Az egyetem rektora a döntést azzal indokolta, hogy a kisdoktori értekezés - mivel nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul - nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Ezt annak a tényfeltáró bizottságnak a jelentése állapította meg, amelyet a kisdoktori dolgozat vizsgálatára alakítottak. A jelentés megerősítette azokat az - elsőként a Hvg.hu által közölt - állításokat, amelyek szerint az 1992-ben leadott dolgozat túlnyomó része forrásmegjelölés nélküli másolat.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A jelentést a Semmelweis Egyetem rektora először elküldte a nemzeti erőforrás miniszterének, Réthelyi Miklós viszont illetékesség hiányára hivatkozva olvasatlanul visszaküldte. Ezután foglalt állást az egyetem doktori tanácsa, majd döntött az intézmény szenátusa az államfő doktori címének visszavonásáról.

Schmitt Pál péntek este, a közszolgálati televízióban sugárzott interjújában - majd vasárnap a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában - világossá tette, hogy nem áll szándékában távozni posztjáról. Az ügyről szóló cikkeinket itt megtalálja.

Cikkünket folyamatosan bővítjük.