Jön Budapesten a futóversenyadó

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés meghatározta, évente hány futóversenyt lehet rendezni Budapesten, és díjat is szed utánuk. Az indoklás szerint a futóversenyek sokaknak reklámlehetőséget, üzletet jelentenek, s ha mindehhez kereskedelmi tevékenység is van, akkor az a minimum, hogy a városnak is fizessenek díjat, akárcsak más rendezvényeknél.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a közterületen rendezett futóversenyek számának korlátozásáról és az ilyen sportesemények utáni közterület-használati díj szedéséről szóló javaslatot Fővárosi Közgyűlés.

Eszerint új elemként bejön a szabályozásba, hogy a versenyszervezőknek a helyi közút nem közlekedési célú igénybevétele jogcímen díjat kell fizetniük a közterület használatáért. A korábbi rendelet forint/négyzetméter/nap számítási módot vesz alapul, ez azonban az indítvány szerint olyan pénzügyi terhet jelentene, amely ellehetetlenítené a rendezést. A dokumentum ezért egyedi díjszabással számolja a futóversenyeket, vagyis a fő- és tömegközlekedési útvonalakon 100 forint/négyzetméter/nap helyett óránként 3 forintot kell fizetni négyzetméterenként. Minden más úton óránként 1 forint az egy négyzetméterre eső tarifa.

Az előterjesztő, Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a közgyűlési ülésen jelezte: a rendelet célja, hogy a szervezők rugalmasabban kezeljék a zárásokat, a nem használt útszakaszok mielőbb felszabaduljanak. A díjfizetésre vonatkozó ellenzéki aggályokra leszögezte: ezek a rendezvények sokaknak reklámlehetőséget, üzletet jelentenek, s ha mindehhez kereskedelmi tevékenység is járul, akkor az a minimum, hogy a városnak is fizessenek díjat - akárcsak más rendezvényeknél. A városvezető azt is elmondta, hogy a szabályozás nem érinti azokat a futóversenyeket, amelyeket kerületi fenntartású utakon rendeznek; ezeket ezután sem kell bejelenteni a fővárosi önkormányzatnak.

Az előterjesztés szerint a főváros vezetése csökkenteni kívánja a közutakon és egyéb közterületeken rendezett sportesemények számát a forgalom zavartalanságának érdekében. Emiatt a futóversenyeket a forgalomkorlátozás mértékét figyelembe véve kategóriákba sorolták, és meghatározták, hogy évente hány ilyen rendezvény lehet.

A rendeletben meghatározott kvótán felül és a pályázati eljáráson kívül, egyedi kérelem alapján csak akkor rendezhetnek újabb közterületi sporteseményt, ha az nemzetközi rendezvényhez - világbajnoksághoz, Európa-bajnoksághoz, Világkupához - vagy kiemelkedő jelentőségű évfordulóhoz kötődik.