Áttörésközeli állapotról beszélt Orbán a Barroso-találkozó után

Vágólapra másolva!
Szerdán tárgyal a Magyarországgal szembeni eljárásról az Európai Bizottság, közölte Orbán Viktor, miután Brüsszelben megbeszélést folytatott az uniós végrehajtó testület elnökével. A kormányfő szerint lényegében nincs már akadálya a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó egyeztetések elkezdésének. Szóvivője szerint Barroso elégedett volt a tárgyalás hangulatával, illetve Orbán Viktor vállalásaival.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerint lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. A José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel kedden Brüsszelben folytatott találkozója után a kormányfő bejelentette, hogy az európai uniós végrehajtó testület szerdán tárgyal azokról a kérdésekről, amelyek Magyarországgal összefüggésben állnak.

"Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy lényegében áttörést érhessünk el. Ez napok, legfeljebb hetek kérdése" - fogalmazott Orbán Viktor magyar újságíróknak a találkozó után nyilatkozva. Az év eleje óta megoldott kérdések ügye messze felülmúlja a még meg nem oldott ügyekét - szögezte le.

A magyar miniszterelnök késő délelőtt informális megbeszélésre érkezett az uniós végrehajtó testület elnökéhez, a két fél között "nyitva lévő ügyek állásának áttekintésére".

Orbán Viktor az előző nap - már Brüsszelben - újságíróknak úgy nyilatkozott: a találkozón áttekintik a folyamatban lévő ügyeket, különválasztják ezek közül a még meg nem oldottakat és azokon belül is azokat, amelyekről nem várható megegyezés, illetve azokat, amelyekben még van értelme kompromisszumot keresni.

Forrás: AFP/Georges Gobet

A keddi találkozó után a kormányfő szóvivője közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy Orbán és Barroso informális találkozón tekintette át a Magyarország és az Európai Bizottság közötti tárgyalások alatt álló ügyeket. Szijjártó Péter szerint a miniszterelnök tájékoztatta a bizottsági elnököt a kormányzati szándékokról a napirenden lévő témákban.

E szerint a Magyar Nemzeti Bank ügyében a kormány gyorsan és egészében meghozza az eddig jelzett megoldási javaslatoknak megfelelő intézkedéseket, "mint ahogyan azt a már megkezdett parlamenti vita is bizonyítja". Ugyanakkor a kormány folytatja a korábban megkezdett és biztató előrehaladást mutató konzultációt az Európai Központi Bankkal az általa felvetett, de az Európai Bizottsággal fennálló jogvitákban nem szereplő kérdésekről - tette hozzá a szóvivő.

Az adatvédelmi hivatallal és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban felmerült vitás kérdések többsége sikeresen lezárult, közölte Szijjártó, aki szerint már csak két jogvita maradt fenn, amelyekkel kapcsolatban a kormány tudomásul veszi, ha azok az Európai Bíróság eljárása után zárulnak. Az ott megszülető döntéseket a kormány gyorsan és egészében végrehajtja, jelezte a kormányfő. Orbán már a találkozó előtti napon is jelezte, hogy lesznek vitás pontok, amelyekben majd a bíróság mondja ki az utolsó szót. Akkor is az adatvédelemről, a jegybankelnök fizetéséről, illetve a bírák nyugdíjkorhatásáról beszélt.

A miniszterelnök a közlemény szerint biztosította az Európai Bizottság elnökét, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét semmi sem veszélyezteti, a kormány szándéka éppen a bíróságok függetlenségének, hatékonyságának és polgárbarát működésének megerősítése. "Mindazonáltal gyorsan és egészében végrehajtjuk a Velencei Bizottság által javasolt lépéseket, amelyeket a kormány elfogadott" - áll a miniszterelnök szóvivőjének közleményében.

Az Európai Bizottság az év elején három kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Ezek közül kettő március elején a második szakaszba lépett. Megerősített aggályaira a kormány határidő előtt válaszolt, így most ismét a Barroso vezette testületen a sor, hogy döntsön az eljárások leállításáról vagy folytatásáról. Zajlik még Brüsszelben azoknak a legutóbbi magyar válaszoknak az értékelése is, amelyeket a kormány nem a jogsértési eljárások keretében, hanem azokon kívül álló témákban küldött a bizottságnak.

Ami egyébként az eljárások folytatásának vagy leállításának ügyét illeti, az már korábban is kiszivárott, hogy a Bizottság ezekkel már akár szerdán foglalkozhat. A testület szóvivőjének kedd déli sajtótájékoztatóján azonban azt hangzott el, hogy Barroso előbb tárgyal Orbán Viktorral, utána dönt arról, napirendre vegyék-e az ügyet.

Orbán az újságíróknak adott nyilatkozatában kitért a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárásra is. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország az előző napon a konvergencia-programban nyilvánosságra hozta szándékait. Meglátása szerint mind az üzleti, mind a politikai világ "otthon és a nemzetközi térben" kedvezően fogadta ezeket az elképzeléseket.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország nem egyszerűen az unió által elvárt három százalékos költségvetési hiánycélhoz akar igazodni, hanem 2012-ben 2,5 százalékra, 2013-ban pedig a 2,2 százalékra akarja leszorítani a deficitet. Magyarországnak - mondta - van elképzelése, menetrendje arra nézve, miként dolgozza ki magát "az alól az adóssághegy alól, amelyet az elmúlt években halmoztak fel a fejünk fölé". A kormányzati tervről szóló írásainkat itt olvashatja.

Az Európai Bizottság elnöke kedden üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a személyes állásfoglalását, hogy Magyarországon gyorsan és teljes egészében átültetik a gyakorlatba a Magyar Nemzeti Bank függetlenségére vonatkozóan bejelentett intézkedéseket - ez áll többek között abban a közleményben, amelyet a José Manuel Durao Barroso szóvivője adott ki a két vezető találkozója után. Az elnök eszerint méltatta azokat a vállalásokat is, amelyeket Orbán Viktor tett a többi nyitott kérdéssel, vagyis az igazságügyi reformmal, az adatvédelmi hatósággal és a bírák nyugdíjkorhatárával kapcsolatosan.

A közlemény megerősítette, hogy az Európai Bizottság szerdán foglalkozik a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásokkal.