Guardian: Börtönbe viszik az otthon szülés magyar bajnokát

Vágólapra másolva!
Geréb Ágnesről közölt riportot a Guardian brit lap. A cikkben együtt érzően írnak a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt elítélt szülésznőről, akinek öt napon belül börtönbe kell vonulnia a házi őrizetből.
Vágólapra másolva!

Együtt érző riportot közölt Geréb Ágnesről a Guardian című brit lap. Azt írják az otthon szülés hazai népszerűsítőjéről, hogy öt napon belül börtönbe kell vonulnia házi őrizetéből, pedig a lap szerint mindössze annyi a bűne, hogy 17 éve csendben ellenáll az otthon szülés kriminalizálására irányuló magyarországi kísérleteknek. Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték jogerősen két év fogházbüntetésre.

A lap szerint Geréb - akinek a nevét következetesen Gérebnek írják a cikkben - 3500 gyereket segített a világra, akik közül hárman komplikációk miatt meghaltak. A lap ezzel a WHO statisztikáit állítja párhuzamba, amelyek szerint Magyarországon ezer szülésre jut öt csecsemőhalál.

A riport írója szerint ő az első és egyetlen újságíró, akit Geréb Ágnes beengedett az otthonába. Azt írja a szülésznőről, hogy nagyon kimerült, és a beszélgetés alatt egy ponton azt kérte, ne tegyen fel neki több kérdést, mert elsírja magát.

A riportban megszólaltatják az egyik anyát, akinek a gyereke meghalt, amikor Gerébnél szült. A nő nem hibáztatja a szülésznőt, sőt elborzad, hogy az ő esetüket is felhasználják ellene. Beszéltek Nick Thorpe-pal, a BBC brit közszolgálati csatorna budapesti tudósítójával is, akinek öt gyereke született Geréb segítségével. Thorpe "a magyar igazságszolgáltatás teljes csődjének" nevezte az eljárást.