Felfüggesztették Esztergom állami támogatását

Vágólapra másolva!
Ötvenmillió forint Esztergomnak járó normatív állami támogatás kifizetését állította le a szaktárca arra hivatkozva, hogy a polgármester nem közölte a kért adatokat. A város vezetője, Tétényi Éva szerint a hivatal azért nem adta meg a szükséges összesítéseket, mert az intézmények állami átvétele után nem készültek el a pénzügyi zárások.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium felfüggesztette Esztergom áprilisi normatív támogatását, mert a polgármester nem teljesítette a szükséges adatszolgáltatást - közölte a helyi Fidesz-frakció vezetője, Steindl Balázs csütörtökön.

Tétényi Éva független polgármester a támogatás felfüggesztésének tényét nem cáfolta, de közölte, hogy a hivatal azért nem adta meg a szükséges összesítéseket, mert az intézmények állami átvétele után nem készültek el a pénzügyi zárások. Az 50 millió forintos összeg elmaradása nem okoz működésképtelenséget - mondta Tétényi, és hozzátette: a kincstár a napokban 147 millió forintos inkasszót tett a város számlájára, mert az állam által átvett intézményeket a várossal finanszíroztatják. "Ezzel az állam dönti romba Esztergomot" - jelentette ki.

Hiányzó rendelet

Steindl Balázs azt is elmondta, hogy a polgármester eddig nem írta alá a költségvetési rendeletet sem. A Fidesz-frakció úgy véli, hogy "Tétényi Éva újabb törvénysértése veszélyezteti Esztergom és intézményeinek működését", ezért felszólítják az adatszolgáltatás teljesítésére.

A polgármester a frakció felszólítására reagálva azt mondta, hogy a költségvetési rendeletet pénteken újra a képviselő-testület elé terjeszti, ugyanis aláírta a dokumentumot, de nem hirdették ki, mert az aljegyzővel együtt törvényességi észrevételt fogalmaztak meg.

A rendeletet a fideszes többségű testület egymilliárd forintot meghaladó hiánnyal akarta elfogadni, ami sérti az államháztartási törvényt - fogalmazott Tétényi, és hozzátette, hogy a testület jelölje meg, hogy honnan akarja a hiányt fedezni. A város vezetője szerint a hiányzó összeg egyébként az a pénz, amit az állam az általa átvett intézmények üzemeltetéséért követel Esztergomtól. A kincstár inkasszóval beszedheti a várostól ezt az összeget, a keletkező hiány miatt nem lehet teljesíteni az adósságrendezési kötelezettségeket, és májusra romba dőlhet a költségvetés.

A 2012-es költségvetés Esztergom bevételeit 7,6 milliárd forintban, kiadásait 8,5 milliárd forintban határozta meg. A várost terhelő adósságszolgálat csaknem kétmilliárd forint. A város anyagi helyzetét jellemzi, hogy a költségvetés elfogadása során a Fidesz-frakció és az ellenzék között mindösszesen 30 millió forint elosztásáról folyt többórás vita.

Az esztergomi önkormányzatnak 750 millió forintot kell befizetnie a költségvetésbe egy, amúgy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az idei költségvetésről szóló törvény módosításához márciusban benyújtott, azóta elfogadott módosító javaslata szerint. Március elején Esztergom önkormányzata egymilliárd forintos hiánnyal fogadta el költségvetését, mert a tervezetben az állami költségvetésben szereplő előirányzatnak megfelelően városi kiadásként kellett szerepeltetni az állam által átvett intézmények finanszírozását, és erre a város nem állított be bevételt.

A képviselő-testület fideszes többsége elutasította Tétényi Éva független polgármester indítványát, aki azt kérte, hogy felterjesztési jogukkal élve forduljanak az Országgyűléshez az országos költségvetés módosítása érdekében, ugyanis abban szerinte tévesen szerepel, hogy az állam által átvett intézményeket Esztergomnak kell finanszíroznia. Az államkincstár januárban és februárban összesen közel 150 millió forintot inkasszóval leemelt a város folyószámlájáról, a márciusi inkasszót Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott javaslatára a testület határozata akadályozta meg, amelyben kérték az intézkedés felfüggesztését.