Gyerekmentőt csinálnának az elhagyott kocsikból az autóvadászok

Vágólapra másolva!
Többezer autó áll elhagyatva az ország parkolóiban, utak mentén. Nemcsak roncsok, jó állapotú autók is vannak közöttük. Hiába szeretnék őket hasznosítani, az önkormányzatoknak öt évig kell várniuk, hátha meggondolja magát egykori tulajdonosuk, és jelentkezik a kocsiért.
Vágólapra másolva!

Országszerte akár több ezer olyan autó is lehet a parkolókban, amelyeket tulajdonosai valamilyen oknál fogva hosszú ideje otthagytak az utcán. Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület elnök azt mondja, az elhagyott autók között kevés a roncsautó, többségük kifejezetten jó állapotú. A gazdasági válság kirobbanása óta leggyakrabban azért hagyják el az autókat, mert nem tudták fizetni a törlesztőrészleteit, vagy kivonták a forgalomból, esetleg az adóhatóság foglalta le. Vezda szerint a mélygarázsokban luxusautókat, az utcán általában középkategóriás járműveket hagynak ott a tulajdonosaik.

"Egy rutinos autóvadász már hamar kiszúrja, melyik autó áll itt hónapok óta" - mondja Vezda egy őrzött parkolónál, majd rámutatott egy egész jó állapotú Volkswagen Passatra. A szélvédőn szórólapok, a kerék alatt falevél, ezek mind azt mutatják, nem néhány órája parkolták el a járgányt. Érdekes kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő, hiszen magánterületen áll a kocsi, tehát a közterületesek nem intézkedhetnek.

Kicsit távolabb, egy lakótelep parkolójában alig 500 métert teszünk meg, amikor kiszúrja a gyanús autókat. Egyik sincs körözés alatt, de jónéhányat már kivontak a forgalomból.

Mialatt a városban kocsikáztunk, Vezda László elmesélte, hogy a budapesti VIII. kerületben egy legújabb típusú Wolkswagen Transportert láttak évekig rozsdásodni. A teteje tele volt madárürülékkel, a szélvédő pedig a közterületesek figyelmeztetésével. A tulajdonosai kínaiak voltak, nem lehetett elérni őket. "Elkeserítő, mert gyerekmentőnek, vagy hajléktalanellátó-szervezetnek hasznos lenne" - mondja Vezda László.

Hiába áll az utcán az autó, hiába látják a járókelők nap mint nap, hogy rozsdásodik, nincs lehetőség hasznosítani az autót. Miklós István, a Fővárosi Közterület-felügyelő szolgálati igazgató-helyettese azt mondja, hogy az önkormányzatok előbb megpróbálják elérni a tulajdonost, ha ez nem sikerült, autóbontóknak adják el az elhagyott kocsikat. Ebben az esetben öt éve van a tulajdonosnak vagy az örökösnek, hogy jelentkezzen a bontónál. Amennyiben jogos az igénye, kifizetik a roncsautó értékét.

Öt év azonban nagyon hosszú idő, addig egy magára hagyott autó tönkremegy és nem tudják használni már semmire.

Az autóvadászok célja eredetileg a lopott gépjárművek felderítése és a rendőrség munkájának a segítése volt. Öt éve használhatnak egy szoftvert is, amelynek segítségével a forgalomból kivont, de illegálisan közlekedő vagy más bűncselekmény elkövetése miatt körözött gépjárműveket is megtalálják. Tizenhét csapatuk van az országban, a polgárőrökhöz hasonlóan segítik a rendőrség munkáját. Vezda László azt állítja, tíz év alatt több mint hat és fél milliárd forint hasznot hozott a magyar államnak az autóvadászok munkájuk.