Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevés a pszichológus, gond a fürdés a tököli börtönben

Vágólapra másolva!
Szabó Máté szerint a pszichológusok hiánya a börtönökben közvetlenül veszélyezteti a fiatalkorú fogvatartottak jogát a lelki egészséghez. Az alapvető jogok biztosa a higiéniai problémákat és a dohányzást is kifogásolta a tököli fiatalkorúak börtönében.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman üdvözölte, hogy a tököli fiatalkorúak börtönében a négy évvel ezelőtti kettő helyett jelenleg már három pszichológus dolgozik az egyre terjedő agresszivitásból, illetve a kábítószer-fogyasztásból adódó mentálhigiénés problémák orvoslásán, de kifogásolja, hogy a szakemberekre sokkal több fogvatartott jut az indokoltnál, és nekik kell ellátniuk az intézet szomszédságában lévő Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában ápoltakat és a börtön alkalmazottait is.

Az alapvető jogok biztosa a négy évvel ezelőtti vizsgálata alapján tett ajánlásainak végrehajtását ellenőrizte a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében. Szabó Máté közleményében hangsúlyozta, hogy a pszichológusok hiánya közvetlenül veszélyezteti a fiatalkorú fogvatartottak jogát a lelki egészséghez. Mindemellett megállapította, hogy gyakoriak még a higiéniai problémák, a tisztálkodás szükségességére sokszor fel kell hívni a fiatal fogvatartottak figyelmét, pedig az intézet ma már minden fiatalkorú fogvatartottnak biztosítja a napi fürdést.

Az ombudsman felhívta a figyelmet arra is, hogy a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézeteiben nem engedhető meg dohányzó zárka kialakítása. Tökölön jelenleg külön zárkákban helyezik el a nemdohányzó és a dohányzó fogvatartottakat, miközben jelentős hányaduk 18 évnél fiatalabb. A biztos ezért javasolja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, hogy a fiatalkorúak bv. intézetében tilos legyen a dohányzás a zárkában, mert szerinte a mai helyzet sérti a gyermekek védelemhez és egészséghez való jogát.

Az ombudsman négy évvel ezelőtt intézkedési tervet kért az igazságügyi és rendészeti minisztertől, mert megállapítása szerint a zsúfolt, lerobbant börtönökben több erőszakos cselekményt követnek el a rabok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről