Vasárnap kell átállítani az órákat, változnak a menetrendek

Vágólapra másolva!
Vasárnap hajnali kettő órakor az óraátállítással kezdetét veszi a nyári időszámítás. Az átállítás érinti a MÁV és a BKV menetrendjét is.
Vágólapra másolva!

Hajnali kettőkor három órára kell átállítani az órák mutatóit vasárnap, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási rend a MÁV menetrendjében 22 szerelvényt, 14 Magyarországról induló, illetve az országba érkező nemzetközi vonatot, valamint 8 belföldi járatot érint. A BKV menetrendjében csak az éjszakai buszok közlekedését érinti az átállítás, az óránkénti vagy annál gyakoribb követési idővel közlekedő 6-os villamos és az éjszakai járatok hajnali 2 és 2.59 közötti nem indulnak, míg az órás követésnél ritkább, illetve csak meghatározott időpontokban induló járatok esetében egyedi menetrendet alkalmaznak.

A változtatás a Liszt Ferenc repülőteret nem érinti, mivel úton lévő, Budapestre tartó járata egyetlen légitársaságnak sem lesz.

Az óraállítási rend azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Az óraátállítások nagyjából hatmilliárd forinttal csökkentik az ország áramszámláját.