Új eljárást kért R. Sándor védője a Cozma-ügyben

Vágólapra másolva!
Április végén hirdet másodfokú, jogerős ítéletet a Marian Cozma megölésében részvétellel vádoltak perében a Győri Ítélőtábla. Csütörtökön az elsőfokú eljárás több hibájára is felhívta a figyelmet R. Sándor védője. Tuza Péter az eljárási szabálysértések miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte. Az elsőrendű vádlott, R. Sándor nem jogerősen életfogytiglani börtönbüntetést kapott korábban.
Vágólapra másolva!

Április végén hirdet másodfokú, jogerős ítéletet a Marian Cozma megölésében részvétellel vádoltak perében a Győri Ítélőtábla. Ferenczy Tamás bíró, szóvivő elmondta: "Mostanra vált hivatalossá", hogy a pénteki tárgyaláson két perbeszéd hangzik el, majd a vádlottak nyilatkoznak az utolsó szó jogán. Azt nem kívánta közölni, miért hirdet később, várhatóan április második felében ítéletet a Nagy Zoltán vezette tanács.Az MTI bírósági forrásból úgy tudja: korábban április 19-ét tűzte ki tartaléknapnak a bíróság, de várhatóan ennél később lesz az ítélethirdetés.

Csütörtökön az elsőfokú, életfogytiglanról szóló ítélet hatályon kívül helyezését kérte R. Sándor, az elsőrendű vádlott védője. Tuza Péter mintegy fél órán keresztül sorolta azokat a mozzanatokat, amelyek alapján kijelentette, "ez a büntetőeljárás maga az eljárási szabálysértés".

Az általa vélelmezett hibák közé sorolta, hogy első fokon nem vonták össze ezzel az üggyel a témában folyó másik eljárást, noha bizonyítható, hogy arról az eljáró tanácsnak tudomása volt. Az ügyészség korábban az emberölés bűntettétől elkülönítette a csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettét.

Az ügyvéd hozzátette: a vádlottaknak és a védőknek joguk lett volna ismerniük a másik eljárásban keletkezett adatokat, iratokat, de kifogásolta azt is, hogy megesett: úgy folyt a tárgyalás, hogy védencének nem volt ügyvédje, vagy képviseletét a vele érdekellentétben álló ötödrendű vádlott jogi képviselője látta el. Szerinte ez önmagában is alapos indok a hatályon kívül helyezéshez.

Volt, amikor a sportolók kerültek erőfölénybe

A Marian Cozma halálát okozó szúrás kapcsán Tuza Péter azt emelte ki: a mozdulat ösztönös volt, a szereplők elhelyezkedése és mozgása alapján pedig védencének nem is későbbi áldozata szívére kellett volna céloznia, ha annak életét ki akarja oltani. Ezért azt kérte: ha a bíróság mégsem helyezné hatályon kívül az elsőfokú döntést, védencét testi sértésben marasztalja el.

Tuza egyben megkérdőjelezte, hogy Marian Cozma mindvégig jogos védelmi helyzetben volt. Elmondta: az összeütközésnek volt olyan pillanata, amikor a sportolók kerültek erőfölénybe.

Egyben - kifogásolva, hogy az elsőfokú ítélet "roma csoportként" említi "folyamatosan és következetesen" a vádlottakat - Tuza Péter arra kérte a fellebbviteli tanácsot, hogy "ettől a jelenségtől határolódjon el". Kitért arra is: a bírót döntéseiben nem vezethetik érzelmei, még akkor sem, ha egy közkedvelt, világklasszis sportoló az áldozat. "A bírói talár alól egy pillanatra sem villanhat elő a kézilabdamez" - fogalmazott Tuza Péter.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A támadók életveszélyesen megsebesítették Cozma segítségére siető sporttársait is, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet. A per másodfokú tárgyalása csütörtökön kezdődött meg a Győri Ítélőtáblán.