Tovább nőtt Európában az influenzások száma

Vágólapra másolva!
Európában 14 országban, köztük Magyarországon van influenzajárvány. A megbetegedések több mint 90 százalékát az influenza A vírusa okozza.
Vágólapra másolva!

Európában továbbra is nő az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, de három országban már tetőzött a járvány - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) friss jelentésére hivatkozva azt írják, hogy eddig 14 ország számolt be kiterjedt járványról, Magyarország mellett a szomszédos Ausztria és Szlovénia, valamint Belgium, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország és Svédország.

Ugyanakkor három ország, Bulgária, Olaszország és Spanyolország azt jelentette, hogy már legalább két egymást követő héten csökkent a megbetegedések száma, így ott vélhetően túljutottak a járvány csúcsán.

A 9. héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók közül vett légúti minták 48 százalékában mutatták ki az influenzavírust. Ezt azt jelenti, hogy - ebben a szezonban először - a pozitív esetek száma kevesebb volt, mint a megelőző héten. A bizonyítottan influenza okozta megbetegedések 91,4 százalékáért az influenza A vírus, a fennmaradó 8,6 százalékért az influenza B vírus volt felelős.

Az ECDC január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) február közepén jelentette be, hogy Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Csohán Ágnes, az OEK járványügyi főosztályvezetője szerdán azt mondta: az elmúlt héten országszerte 17 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, hat megyében viszont csökkent a betegek száma az előző heti adatokhoz képest.