Szigor miatt törli 13 budapesti járatát a Ryanair

Vágólapra másolva!
Egy "idióta eljárás" miatt töröl a következő két hétben tizenhárom budapesti járatot a Ryanair ír légitársaság, amely szerint a magyarországi szigor késéseket okoz. A cég azt sérelmezi, hogy egyes gépek személyzetének határellenőrzésen kell átesnie, így nem tudják tartani a 25 perces fordulóidőt.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom budapesti járatát törli a következő két hétben a Ryanair légitársaság - közölte honlapján az ír cég. Az indoklás szerint a magyar rendőrség és a Budapest Airport ragaszkodik ahhoz, hogy a nem schengeni országból, például Nagy-Britanniából érkező gépek pilótái és légiutas-kísérői elhagyják a gépet, és ellenőrzésen menjenek keresztül a leszállás és a felszállás közti 25 percben. Ez az eljárás a légitársaság közleménye szerint "hülye", "idióta" és "bizarr", amelyre nincs példa az általuk használt 170 európai reptéren.

A magyar eljárás a Ryanair szerint már eddig is késéseket okozott, amelyek miatt több ezer utasnak voltak kellemetlenségei. Példaként azt említik, hogy csütörtökön a Manchesterből érkező járat, pénteken pedig a Baden-Badenből érkező nem kapott felszállási engedélyt, mert a személyzet nem tett eleget az ellenőrzési kötelezettségnek. Ezeket a járatokat törölni kellett. A Ryanar szerint hiába vették fel a kapcsolatot a rendőrség és a repülőtér vezetőivel, az eljáráson nem változtattak.

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója a közleményben azt írja: hiába kértek, nem kaptak magyarázatot a budapesti hatóságok eljárására. O'Leary a közleményben felszólította a magyar hatóságokat, hogy a gépek személyzetét ne vessék alá beléptetési eljárásnak, hiszen nem hagyják el a reptér biztonsági területét. A vezérigazgató a közleményben elnézést kér az érintett járatok mintegy négyezer utasától.

A Budapest Airport a honlapján közzétett közleményében úgy fogalmaz: sajnálattal vette tudomásul, hogy egy repülőtéri működési kérdésben vita alakult ki a légitársaság és a határőrizetért felelős Repülőtéri Rendőrség között. A közlemény szerint a Budapest Airport folytatja erőfeszítéseit, hogy ezt a vitát a két érintett fél minél rövidebb idő alatt sikeresen meg tudja oldani. Az ügyben érintett utasoknak kérdéseikkel közvetlenül a Ryanairhez kell fordulniuk - tette hozzá a repülőtér üzemeltetésért felelős társaság.

A törölt járatok:

március 3. - Budapest-Memmingen-Budapest
március 4. - Budapest-Thessaloniki-Budapest
március 5. - Budapest-Baden-Budapest
március 6. - Budapest-Memmingen-Budapest
március 7. - Budapest-Thessaloniki-Budapest
március 8. - Budapest-Manchester-Budapest
március 9. - Budapest-Memmingen-Budapest
március 11. - Budapest-Thessaloniki-Budapest
március 12. - Budapest-Baden-Budapest
március 13. - Budapest-Memmingen-Budapest
március 14. - Budapest-Thessaloniki-Budapest
március 15. - Budapest-Manchester-Budapest
március 16. - Budapest-Baden-Budapest