Vágólapra másolva!
Kedden úgy nézett ki, Schmitt Pál megússza a plágiumügyet, szerda este azonban valószínűbbnek tűnt, hogy mégsem. Csütörtök délelőtt szinte biztossá vált, hogy mennie kell, délután még biztosabbá, péntek reggel annál is biztosabbá, este viszont kiderült, maradni akar mindenáron. A kisdoktorbotrányban egyik percről a másikra minden megváltozhat. Mi történt eddig?
Vágólapra másolva!

Szinte nap mint nap változott a helyzet ezen a héten Schmitt Pál plágiumügyében az után, hogy a Semmelweis Egyetem (SE) kedden nyilvánosságra hozta az államfő doktori dolgozatát vizsgáló bizottság jelentését.

A januárban, a Hvg.hu által kirobbantott botrány kipattanása után létrehozott testület a kormánypárti képviselők várakozásának megfelelően azt állapította meg, hogy Schmitt doktori eljárása hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának, illetve jelezte, hogy bár a köztársasági elnök a dolgozatába "szokatlanul nagy arányban" emelt át részeket mások korábbi munkáiból, hibát nem ő, hanem a dolgozat bírálói követtek el, akik nem hívták fel a figyelmét a hivatkozások szabálytalanságaira.

Az [origo] által megkérdezett fideszesek nem alap nélkül számoltak a hét elején az államfőt felmentő forgatókönyvvel: egy, az SE-n folyó vizsgálatra rálátó forrás állítása szerint az "óriási nyomás alatt dolgozó bizottság" jó ideje annak "kreatív kimunkálásával" foglalkozott, hogy milyen megoldással lehetne mentesíteni a forráslopás menthetetlen vádja alól a köztársasági elnököt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
"Szokatlanul nagy arányban" emelt át részeket mások korábbi munkáiból saját dolgozatába

Az államfőt felmentő jelentés ismeretében szerdán még a kormányban és a miniszterelnök környezetében is úgy vélték, hogy sikerült megnyugtatóan lezárni a botrányt, és elégedetten konstatálták Schmitt szerdai szöuli nyilatkozatát, amelyben az államfő megerősítésként értékelte a vizsgálat eredményét, és közölte, hogy egy pillanatig sem gondolkodott a lemondásán. Ekkor az ülés részleteit ismerő kormányzati források szerint még semmilyen szinten nem vetődött fel a köztársasági elnök lemondásának forgatókönyve, és ezt - noha már akkor is kívánatosnak tartották - a megkérdezett politikusok sem tartották elképzelhetőnek.

Szerda este azonban olyan fordulat következett be, amire sem a kormány, sem a Fidesz vezetése nem számított: a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot vezető Réthelyi Miklós bontatlanul visszaküldte a bizottság jelentését a Semmelweis Egyetemnek, arra hivatkozva, hogy a doktori címről nem neki, hanem az egyetemnek kell döntenie. Az egyetemen ezután tiltakozó akciót kezdett a Hallgatói Hálózat (HaHa), jelentősen hozzájárulva az intézmény doktori tanácsának csütörtöki összehívásához. A történtek a kormányzati források szerint előrevetítették, hogy a doktori tanács sokkal inkább az egyetem tekintélyének megóvását helyezi majd előtérbe a köztársasági elnök becsületének mentése helyett. Vagyis adtak rá esélyt, hogy a tanács esetleg Schmitt doktori címének megvonását javasolja.

Közben - szintén még szerda este - Pálinkás József, az MTA elnöke is kiadott egy Schmittet óvatosan bíráló és a tudományos élet tisztaságát hirdető közleményt, késő este pedig a jogász Fluck Ákos is nyilvánosságra hozta állásfoglalását, aki a bizottság egyetlen külsős tagjaként vett részt a plágiumügy feltárásában, és a többségétől eltérő különvéleményt csatolt. Az addig titokban tartott állásfoglalás komolyan elmarasztalta az államfőt a szöveglopásért, és felvetette annak a lehetőségét, hogy a plágium miatt elvegyék Schmitt doktori címét. Miután az SE doktori tanácsának csütörtök délelőtti javaslatára az egyetem szenátusa megfosztotta Schmitt Pált doktori fokozatától, már egészen másként állt a helyzet, mint egy nappal korábban: a megkérdezett vezető fideszes és kormánypárti politikusok egybehangzóan a köztársasági elnök mielőbbi lemondását tartották az egyetlen vállalható forgatókönyvnek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Schmitt Pál ellen tiltakozó fiatal hallgatók várják a SOTE-szenátusának döntését

Noha Orbán Viktor csütörtök késő estig sem a kormány, sem a Fidesz elnökségének nem kérte ki a véleményét, az [origo]-nak nyilatkozó kormánypárti vezetők egyformán úgy tudták, a miniszterelnök lemondásra kérte a koreai tárgyalásairól csütörtök késő este megérkezett államfőt. A KDNP-t péntek reggel egyenesen úgy tájékoztatták a miniszterelnök környezetéből, hogy készüljenek az államfő lemondására - a kisebbik kormánypárt emiatt már a Schmitt Pál lemondásán sajnálkozó közleményét is elkészítette.

Ehhez képest a miniszterelnök péntek délelőtt összeült politikai kabinetjében kora délutánra az a döntés született, hogy időt adnak a köztársasági elnöknek. Az újabb fordulatot az [origo]-t tájékoztató források szerint az okozta, hogy az államfő egyértelműen kinyilvánította a kormányfőnek, hogy sportember lévén tovább akar küzdeni, és nem mond le.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az államfő a köztévének adott interjújában azt mondta, a becsületében sértették meg

Ezután következett Schmitt Pál tévéinterjúja, amelyből kiderült, nem szándékozik távozni az államfői posztról. A sértett hangon nyilatkozó Schmitt kifogásolta, hogy távollétében született döntés a doktori címéről, és ígéretet tett arra, hogy újból megpróbálkozik a doktorálással. Szombat reggel nyilvánvalónak tűnik, a Fidesz az államfőre bízta, hogy tud-e fordítani a sorsán. Ha sikerül, maradhat, ha nem, valószínűleg napokon belül más irányt vehet a története. Ami biztos: óráról órára változik a helyzet.

A plágiumügyről szóló összes cikkünket itt olvashatja.