Schmitt időt kapott Orbántól, és nem akar lemondani

Schmitt Pál
Vágólapra másolva!
Nem akar lemondani pozíciójáról, inkább küzdene a maradásért Schmitt Pál - az [origo] több forrásból származó információi szerint ezzel szembesítette a plágiumbotrányba keveredett államfő a miniszterelnököt. Orbán Viktor adott időt az elnöknek, és forrásaink szerint úgy érzi, a botrány nem ég rá a Fideszre.
Vágólapra másolva!

Időt ad Schmitt Pálnak Orbán Viktor - az [origo] több kormánypárti forrásból megerősített értesülései szerint ez a döntés született pénteken kora délutánra a miniszterelnök politikai kabinetjében. A fideszes és kormányzati vezetőkből álló testület péntek délelőtti többórás megbeszélésén a Fidesz elnökségét képviselő ügyvezető alelnök, Kósa Lajos információink szerint amellett érvelt, hogy az államfőnek a Fidesz és a kormány hitelének megőrzése érdekében nem lenne szabad tovább a posztján maradnia. Kósa véleménye azonban a végső döntést nem változtatta meg.

"Pali kapott 1-2 napot, ami alatt kiderülhet, tud-e fordulatot hozni a megítélésében" - mondta az [origo]-nak egy a miniszterelnöknél tartott tanácskozás részleteit ismerő forrás, aki úgy tudja, a ma esti fél nyolcas híradó után sugározandó interjúban a köztársasági elnök "őszintén, kitárulkozóan" beszél majd a már korábbi nyilatkozataiból is ismert "saját verziójáról", miszerint nem érzi vétkesnek magát, mert doktori dolgozatát jóhiszeműen, a legjobb tudása szerint állította össze, és húsz évig senki nem hívta fel a figyelmét, hogy hibát követett el a források felhasználásánál. (Ez a verzió lényegében megegyezik azzal, amit a Semmelweis Egyetem plágiumvizsgáló bizottsága állapított meg kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.)

A pénteki köztévés interjú után a forrás szerint az államfő több más tévéadót, illetve szerkesztőséget is végigjár a magyarázatával, és "kiderül, hogy van-e kereslet arra, amit mond", vagyis feltehetően fókuszcsoportos vizsgálatokkal vagy más módszerekkel vizsgálja meg a miniszterelnökség, hogy "hatott-e az elnök legemberibb arcát mutató" vallomás az emberekre. A reggeli, még az államfő lemondására számító kormánypárti várakozásokkal ellentétes forgatókönyvet a forrás szerint nagyrészt a kényszer szülte, miután az államfő egyértelművé tette, sportemberként nem szokása feladni semmit, és nem akar lemondani.

"Ezek után nincs mit tenni, ha küzdeni akar, nem tilthatjuk meg neki" - a tanácskozáson történteket ismerő forrás szerint így érvelt a megbeszélésen a maradást ellenzőkkel szemben a miniszterelnök, aki nem tart attól, hogy Schmitt botránya "ráég a Fideszre vagy a kormányra", mert a saját, illetve a kormányszóvivő eddigi, a köztársasági elnök sérthetetlenségét és függetlenségét sulykoló nyilatkozatok szerinte "megfelelőképpen eltolták a kormánytól és a kormánypártoktól a történteket".

Az államfő "szabadjára engedése" egy másik forrás szerint részben annak a presztízsveszteségnek a tompítását is szolgálhatja, hogy Schmitt nem fogadott szót a miniszterelnöknek. "Az nyilván nem ment volna, hogy felszólítjuk, hogy mondjon le, ő meg kijelenti, hogy nem teszi meg" - magyarázta. Csütörtökön este - igaz, még csak jóslatként - egy másik kormánypárti forrás is azt mondta az [origo]-nak, "benne van a pakliban, hogy ha Schmitt jelzi, igazságtalannak tartja távozása kikényszerítését, akkor Orbán hagyni fogja, hogy az államfő küzdje meg a maga csatáját".

Vezető fideszes és KDNP-s politikusok péntek reggel az [origo]-nak még a miniszterelnök környezetéből származó információikra hivatkoztak, miszerint Orbán csütörtök este lemondásra kérte Schmittet. Ezt megerősítették akkor is, amikor a miniszterelnöki kabinet döntése után az új fejleménnyel péntek délután ismét megkerestük őket. Egy KDNP-s forrás azt is megismételte: a lemondásról szóló miniszterelnökségi tájékoztatás után gyúrták "élesítéskészre" a Schmitt Pál távozásán sajnálkozó közleményüket, vagyis Orbán környezetében állítása szerint péntek reggel még úgy gondolták, meggyőzik a köztársasági elnököt. A helyzet az elmúlt három napban több látványos fordulatot vett, így az sem kizárt, hogy estig újra megváltozik a helyzet.