Ötszáz kórházi ágyat szüntetnének meg a fővárosban és környékén

Vágólapra másolva!
Több mint félezerrel csökkentenék a kórházi ágyak számát a fővárost is felölelő három központi régióban. A komáromi kórházban végleg megszűnne az aktív gyógyító ellátás, a Honvéd- és a Károlyi kórház pedig több mint kétmillió ember kardiológiai ellátásáért felelne 125 ágyon - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A fővárosi központú egészségügyi térségekben 545 aktív kórházi ágyat szüntetne meg a kormány, az erről szóló terveket a tárca már kiküldte az intézményvezetőknek - írja a Magyar Nemzet.

Az észak-közép-magyarországi régióban 271-gyel, a dél-közép-magyarországiban 97-tel, míg a nyugat-közép-magyarországiban 177-tel csökkentenék az ágyak számát.

A komáromi kórházban pedig végleg megszűnne az aktív gyógyító ellátás - eddig volt belgyógyászat, sebészet, intenzív ellátás, szülészet és gyermekgyógyászat is. Az intézményt nem zárják be, mert reumatológiai és fizioterápiás ellátás lesz itt.

Az átalakítások után kevesebb helyen végeznének kardiológiai ellátást, így a budai oldalon két helyen, a Semmelweis Egyetemen és a Budai Irgalmasrendi Kórházban. A pesti oldalon a Honvéd- és a Károlyi kórház felelne mintegy kétmillió ember ellátásáért. Sok helyen csökkentenék a szemészeti, az urológiai és a szülészeti ágyak számát is.

A Népszavának a szocialista Havas Szófia azt mondta: életveszélyes és szakmailag indokolhatatlan átalakításokat tervez a kabinet. Kiemelte, hogy Pesten több mint kétmillió lakos kardiológiai ellátására összesen 125 betegágy lesz, miközben Magyarországon a szív- és érrendszeri betegség a vezető halálok.