Orbán hozzáállását dicséri a bírósági reform bírálója

Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács főtitkára hangsúlyozta, hogy a bírósági reform bírálatai olyan kötelezettségekre vonatkoznak, amelyeket "Magyarország vállalt azzal, hogy belépett az ET-be".
Vágólapra másolva!

Építő, előremutató hozzáállással viszonyul Orbán Viktor az Európa Tanácsnak (ET) a bírósági reformmal kapcsolatos kifogásaihoz - mondta Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lapnak.

Jagland a FAZ csütörtöki számában megjelent beszámoló szerint elmondta: Orbán "nagyon konstruktív" módon reagált az ET bírálatára. A "jó úton haladunk" - mondta Jagland a miniszterelnökkel és a kormány több tagjával folytatott szerdai, budapesti megbeszélése után. A főtitkár hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy bárki is kívülről akarna Magyarországra kényszeríteni szabályokat, hiszen a reformmal kapcsolatos bírálatok olyan kötelezettségekre vonatkoznak, amelyeket "Magyarország vállalt azzal, hogy belépett az ET-be".

A FAZ beszámolója szerint a kormány kész módosítani a nemzetközi bírálatokat kiváltott bírósági reformot az EP ajánlásainak megfelelően.

A lap felidézte a Velencei Bizottság hétfőn kiadott állásfoglalását, és megjegyezte: a testület elismeri, hogy szükség van átalakításra és egy sor pozitív változást is azonosított a vonatkozó törvényekben, de arra a megállapításra jutott, hogy a reform egésze fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét.