Nem vett részt az LMP és az MSZP az ötpárti egyeztetésen

Vágólapra másolva!
Júniusig terjesztene be szabályozási javaslatot a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetések eredményéről Lázár János. A hétfői egyeztetésen a Jobbik, a Fidesz, és a KDNP is részt vett, az LMP és az MSZP viszont nem.
Vágólapra másolva!

Március 26-án folytatódnak a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetések a választási eljárásról szóló törvényről, a pártok működésére vonatkozó törvény megalkotásáról, és a kampányfinanszírozásról - mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a hétfőn a Parlamentben tartott megbeszélés után, amelyen az MSZP és az LMP nem képviseltette magát. Lázár János újságírók előtt jelezte: az a cél, hogy júniusig beterjesszenek e három kérdésben szabályozási javaslatot, amelyeket leghamarabb szeptemberben fogadhat el az Országgyűlés.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: bár a hétfői egyeztetésen az MSZP és az LMP nem vett részt, de a következő megbeszélésekre várják képviselőiket. Ha az MSZP és az LMP akar érdemi egyeztetést, akar új szabályt a kampányfinanszírozásról, itt a lehetőség - fogalmazott Lázár János.

Február elején Martonyi János külügyminiszter a francia Le Monde-nak beszélt arról először, hogy a Fidesz szándéka szerint megerősítené a párbeszédet az ellenzékkel. Két nappal később a Népszabadságban jelent meg interjú Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével, aki bejelentette, hogy ötpárti tárgyalást kezdeményeznek a még hátralévő kétharmados törvényekről. Februári országértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök is úgy fogalmazott: "Törekednünk kell a megegyezésre, törekednünk kell a viták békés rendezésére mindenkivel, aki Magyarország megújulását támogatja, vagy legalábbis elfogadja."

Mesterházy Attila MSZP-elnök válaszában feltételekhez kötötte pártja részvételét az egyeztetéseken. Így azt javasolta, hogy az ötpárti egyeztetésen tárgyalják újra az Alaptörvényt, a Munka törvénykönyve, a médiaszabadságról, illetve a képviselők választásáról szóló jogszabályt. Emellett feltételként szabta, hogy helyezzék hatályon kívül az alkotmány átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabályt. Az LMP már korábban jelezte, hogy nem vesz részt az egyeztetésen.