Tagadta a milliárdos áfacsalást az Eclipse-vezér

Vágólapra másolva!
A vád szerint a biometrikus útlevél, illetve az autós eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozását elnyerő cég fiktív számlázással 1,3 milliárd forint áfát csalt el. D. Endre a bírósági tárgyaláson azt mondta, cége számos minősített adatot kezelt, az alvállalkozókra vonatkozó kérdésekre pedig titkos információkkal összefüggésben nem válaszolhat. Az Eclipse-ügy további tizenegy vádlottja nem kívánt vallomást tenni.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét a milliárdos áfacsalással vádolt, a Fővárosi Törvényszéken kedden megkezdődött Eclipse-ügy elsőrendű vádlottja, D. Endre. Tizenegy társa nem kívánt vallomást tenni.

A vádirat szerint az Eclipse 2005. szeptember és 2009. január között több nagy értékű, informatikai tárgyú közbeszerzési pályázatot nyert el az államtól (például a biometrikus útlevél, illetve az autós eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozását).

A vádlottak azonban 2007-től azért, hogy a bevételeik után megfizetendő áfa mértékét csökkentsék, fiktív alvállalkozói szerződéseket kötöttek más cégekkel, majd az általuk kiállított fiktív számlákat befogadták. Az ügyészség szerint ezzel mintegy 1,3 milliárd forinttal csökkentették jogosulatlanul az állami adóbevételt. Az ügyben a büntetőeljárást a Fővárosi Bíróság folytatja. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

D. Endrét, az Eclipse volt ügyvezetőjét tettesként, társait, akik az Eclipse-nél, illetve az alvállalkozóknál dolgoztak, bűnsegédlettel vádolta meg az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalásban.

Az ügy negyedrendű vádlottja az egyik alvállalkozó, aki a Zömök Kft. élén a vádbeli cselekmények idején állt. P. László a titkosszolgálati vezetők ellen kémkedés vádjával folyó ügy egyik vádlottja, és abban az ügyben jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

D. Endre a keddi tárgyaláson arról beszélt, hogy cége számos minősített adatot kezelt, az alvállalkozókra vonatkozó kérdésekre pedig titkos információkkal összefüggésben jelenleg nem válaszolhat.