Ötmilliárdot spórol a BKV a dolgozók juttatásain

Vágólapra másolva!
Átmeneti megállapodás lép a BKV tavaly felmondott kollektív szerződése helyébe. A dolgozók nettó bére nem változik, viszont a béren kívüli juttatásokon ötmilliárdot spórol a közlekedési cég. A főváros szerint ezzel végre megkaphatják a 32 milliárdos állami támogatást, a szakszervezetek viszont csak júliusig mondtak le a követeléseikről.
Vágólapra másolva!

Megállapodás született a BKV vezetése és a szakszervezetek közt a dolgozóknak járó juttatásokról - közölte pénteken a Főpolgármesteri Hivatal. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke az [origo]-nak megerősítette a megállapodás tényét, de elmondta, hogy ezt még hétfőn jóvá kell hagynia a cég igazgatóságának is.

A BKV a főváros utasítására tavaly év végén felmondta a kollektív szerződést, amely az általános munkaügyi szabályoknál kedvezőbb feltételeket biztosított a közlekedési cég dolgozóinak. A pénteken megkötött megállapodás Gulyás szerint nem kollektív szerződés, csak ideiglenesen, júliusig rendezi a béreket. "Két rossz közül kellett választanunk, ezzel legalább szinten marad a dolgozók nettó keresete" - mondta a VTDSZSZ elnöke.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a megállapodás a korábbi kollektív szerződésnél "jóval takarékosabb", de biztosítja a BKV dolgozóinak alapvető bérjellegű juttatásait. A béren kívüli juttatások viszont csökkentek: megszűnik a nyugdíjpénztári és egészségpénztári hozzájárulás, illetve a dolgozók nem kapnak étkezési jegyet. Gulyás szerint a szakszervezetek részéről kompromisszum volt, hogy ezeket júliusig nem követelik.

Az utazási igazolványok ügyében az az átmeneti megállapodás született, hogy a BKV minden dolgozó egy családtagja számára biztosítja az ingyenes utazást. A szakszervezetek szerint ugyan a vasúti törvény ezt minden családtag számára előírja, de a kérdés eldöntését a jogalkotóra, vagyis a minisztériumra bízzák - mondta Gulyás Attila.

A béren kívüli juttatások csökkentése a Főpolgármesteri Hivatal szerint évi ötmilliárd forint megtakarítást eredményez a BKV számára. A főváros ezzel a közlemény szerint a kormánynak tett minden vállalását teljesítette, így elhárultak az akadályok a költségvetésben biztosított 32 milliárd forint normatív támogatás átutalása elől.