Orbánt követné az új lengyel párt

Vágólapra másolva!
Magyarországot támogató határozatot fogadott el a lengyel nemzeti konzervatív Szolidáris Lengyelország (SP) a szombati pártalapító kongresszusán - olvasható az onet.pl lengyel hírportálon. A Jaroslaw Kaczynski által vezetett nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság pártból kilépett politikusok kijelentették: Orbán Viktort tartják követendő példának, és ellenzik a magyar kormány ellen indult "hecckampányt".
Vágólapra másolva!

A szombaton megalakult új lengyel párt, a nemzeti konzervatív Szolidáris Lengyelország (Solidarna Polska, SP) a magyar kormányt támogató határozatot fogadott el. A kongresszus több mint ezer résztvevője által megszavazott dokumentumban az SP szolidaritását fejezte ki Magyarországgal, és támogatásáról biztosította Orbán Viktor magyar kormányfőt. "Ellenezzük a demokratikusan megválasztott és általános támogatásnak örvendő magyar kormány ellen irányuló hecckampányt" - hangoztatták a dokumentumban.

Zbigniew Ziobro, a párt elnöke már korábban is hangsúlyozta, hogy az SP a magyar kormánypárt "eredményes, sikeres útján" akar haladni. Az új párt politikusai szombati beszédeikben is Magyarországot mutatták fel követendő példának. Jacek Kurski európai parlamenti képviselő, a párt elnökhelyettese például a bankadó bevezetését sürgette Lengyelországban.

Az SP-t a Jaroslaw Kaczynski vezette nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság pártból tavaly ősszel eltávolított politikusok alapították, és szombatig parlamenti frakcióként működött a lengyel politikai színtéren.

Fotó: Mudra László [origo]
Március 15-én Budapesten tüntettek Orbán Viktor lengyel támogatói