Kétszázmilliót buknak Gyurcsányék frakció nélkül

Vágólapra másolva!
Nem részesülhet a képviselőcsoportoknak jutatott, a jelenleginél milliókkal nagyobb állami támogatásból a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, ha nem sikerül frakciót alakítania. Összesen 200 millió forintot veszíthetnek a ciklus végéig.
Vágólapra másolva!

Idén több mint hatvan, jövőre pedig csaknem százhúsz millió forintot veszít a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) azzal, ha - a fideszes Lázár János és Gulyás Gergely által kezdeményezett törvényjavaslatnak megfelelően - ebben a ciklusban nem hozhatja létre képviselőcsoportját.

A két kormánypárti politikus múlt szerdán nyújtotta be indítványát, amely szerint frakciót alakítani csak az előző általános választáson országos listát állító és mandátumot szerző párthoz tartozó képviselők jogosultak. A javaslat egyúttal tízről tizenkettőre emelné az ehhez szükséges képviselők számát. Ez azt jelentené, hogy az MSZP-ből tavaly októberben távozó és új pártot alapító tíz DK-s képviselő a ciklus végéig frakció és így támogatás nélkül marad.

A jelenlegi szabályok szerint a képviselőcsoportok a működésükkel járó kiadásokra havonta frakciónként 25 képviselő alapdíjával megegyező összeget (5,8 millió forintot) vehetnek igénybe, ami kiegészül képviselőnként a kormánypártok esetében az alapdíj 60, az ellenzékiek esetében 90 százalékával. A Demokratikus Koalíciónál ez az összeg nagyjából 95 millió forint lenne idén. Mivel a tíz politikus frakcióalakítási moratóriuma április végén járt volna le, a hátralévő nyolc hónapban 63 millió forintot kaphatna a DK-frakció. A független képviselők ezzel szemben csak a 232 ezer forintos alapdíjuknál 5 százalékkal nagyobb összeget vehetnek igénybe kiadásaikra.

Jövőre ráadásul - a képviselői alapdíjjal együtt - nő a frakciók támogatása, a DK így 117 millió forinthoz juthatna 2013-ban, és havonta csaknem tízmillió forintra számíthatna 2014-ben is a tavaszi választásokig. Összességében tehát több 200 millió forint támogatást veszíthet el Gyurcsány Ferenc pártja.