Készül a lemondásra a KDNP, eltűntek a fideszesek

Vágólapra másolva!
Az [origo] információi szerint a KDNP-t informálisan már tájékoztatták arról, hogy ma várhatóan bejelenti lemondását a köztársasági elnök. A miniszterelnök környzetéből egyelőre semmi nem szivárgott ki és senki nem elérhető. 
Vágólapra másolva!

Egy, az eseményekre rálátó fideszes és egy a történésekről másodkézből értesült KDNP-s politikus is az mondta péntek délben az [origo]-nak, hogy információik szerint délután valamilyen formában bejelenti lemondását a köztársasági elnök.

Úgy tudjuk, a kisebbik kormánypártot informálisan már tájékoztatták is erről, a lemondás pontos formájáról azonban még nincsenek információik. A KDNP információink szerint mindenestre már elkészített és beélesített egy Schmitt Pállal szolidáris, az államfő lemondása miatt sajnálkozó rövid közleményt, a párt megkérdezett politikusai valójában azonban már régóta megkésettnek tartják az államfőtől várt lépést.

"Már hetekekkel korábban, de minimum a vizsgálati jelentés után meg kellett volna tennie. A helyzet dramaturgiája pedig óráról órára tarthatatlanná teszi a helyzetét" - mondta a kisebbik kormánypárt egyik meghatározó politikusa.

A miniszterelnök környezetében már tegnap is keresték a jogászok és a kommunikációs tanácsadók a legvállalhatóbb módját annak, hogyan lehetne a legkevésbé kínosan visszaléptetni a doktori fokozatát vesztett köztársasági elnököt. A lemondást a törvény szerint formailag persze egyedül Schmitt Pál jelentheti be, valójában azonban őt államfővé emelő miniszterelnöké a döntés, és kormánypárti források szerint Orbán Viktor a köztársasági elnök tegnap esti megérkezése után erre kérte őt.