Kenőpénzek miatt áll bíróság elé Felsőzsolca korábbi vezetése

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a volt felsőzsolcai polgármester, a jegyző és az aljegyző, valamint a polgármesteri hivatali további két alkalmazottjának a pere, akik a 2010-es felsőzsolcai árvíz után kenőpénzeket kértek az újjáépítést végző vállalkozóktól.
Vágólapra másolva!

A Miskolci Törvényszéken hétfőn megkezdődött a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca egykori polgármesterének, jegyzőjének, aljegyzőjének és a polgármesteri hivatal két volt alkalmazottjának pere, az ügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot ellenük. A vádlottak egyebek mellett a 2010-ben árvíz sújtotta Felsőzsolca újjáépítése idején kértek és fogadtak el kenőpénzeket vállalkozóktól.

A jegyzőt és az aljegyzőt már tavaly márciusban előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, őket hivatalos személyként kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel vádolják, a volt polgármester ellen kétrendbeli vesztegetés, míg a két köztisztviselő esetében közokirat-hamisítás a vád. A vádlottak közül a két ügyintéző ismerte be a tettét.

Az árvíz utáni rágcsálóirtással megbízott vállalkozónak az önkormányzat hat és fél millió forintot fizetett, ebből az ügyészség szerint a vállalkozónak 600 ezer forintot át kellett utalnia a jegyzőnek és az aljegyzőnek. A gyanú szerint pénzt kértek egy autókereskedőtől is, akinek autónként 1300 forintot kellett fizetnie a gyorsabb ügyintézésért.

Egy másik ügyben másfél millió forint kenőpénz megfizetéséhez kötötte egy helyi vállalkozó telephelyének végleges működési engedélyét a felsőzsolcai jegyző és helyettese, de ugyanennek a vállalkozónak 700 ezer forintot kellett fizetnie azért is, hogy a telephelyén engedély nélkül felhúzott épületet ne kelljen lebontania.