Bonyolult az élet a nagy magyarázkodóknak

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál pénteken este exkluzív interjút ad az MTV-nek, várhatóan a plágiumbotrányát próbálja megmagyarázni. A magyar politika és a közélet is kitermelt már néhány kínos magyarázkodást. Medgyessy Péter a D-209-es ügy kirobbanása után először tagadott, Lázár János egy hangfelvétel kiszivárgása után félreértésre hivatkozott, az olimpiai aranyéremtől megfosztott Annus Adrián hadjáratról beszélt, a balesetet okozó Stohl András pedig rögtön bocsánatot kért. Ki hogyan magyarázta a kínos ügyeit?
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc és az őszödi beszéd - "Ez bonyolultabb"

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, 2006. szeptember 17-én Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő több médiumnak is készségesen nyilatkozott a hanganyagról. Aznap este például egy időben a TV2 Napló-jában és az ATV-n is a hanganyag tartalmát magyarázta. Több esti tévéinterjújában is egyértelművé tette, hogy "esze ágában sincs lemondani". Az egyik legemlékezetesebb interjúját a CNN-nek adta, ebben a riporter többször megkérdezi Gyurcsánytól, hogy "elfogadható-e, hogy hazudott?". Az akkor kormányfő erre folyamatosan annyit válaszolt: "Ez bonyolultabb."

Medgyessy Péter és a D-209-es ügy - "A hazát szolgáltam"

Medgyessy Péter hivatalba lépése után alig három héttel, 2002. június 18-án a Magyar Nemzet közölte, hogy az akkori kormányfő D-209-es fedőnévvel szigorúan titkos tisztként dolgozott a hetvenes és nyolcvanas években. Medgyessy először még tagadta a róla megjelent adatok hitelességét, a parlamentben napirend előtt azt mondta: a cikk célja, hogy elterelje a figyelmet a kormány munkájáról, és emlékeztetett arra, hogy az átvilágító bírák korábban megállapították, hogy nem volt ügynök. (A hivatalos meghatározás szerint valóban nem ügynök volt, hanem SZT-tiszt, ami az állambiztonsági hierarchiában jóval magasabb pozíció volt.)

Az akkori miniszterelnök hozzátette, hogy a múltban soha nem tett olyat, ami miatt szégyenkeznivalója lenne. Medgyessy később elismerte, hogy kémelhárító volt, és azt mondta, hogy a hazát szolgálta. Az MSZP koalíciós partnere, az SZDSZ a botrány kirobbanása után le akarta mondatni a miniszterelnököt, később azonban megváltoztatták a véleményüket, így Medgyessy hivatalban maradhatott még két éven keresztül.

Orbán Viktor és a WikiLeaks - "A tettek beszélnek"

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly szeptemberben az [origo] kérdésére egy sajtótájékozatón reagált arra a WikiLeaks-iratra, amely szerint 2006-ban azt mondta diplomatáknak, hogy ne arra figyeljenek, amit a kampányban mond. Orbán azt mondta, azért kérte erre a diplomatákat, mert szerette volna, hogy a tettei alapján ítéljék meg, "a tettek beszéljenek", arra a kérdésre ugyanakkor nem válaszolt, hogy mindez azt jelenti-e, hogy nem mondott igazat a kampányban. "Most is azt mondom külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok" - magyarázkodott Orbán.

Lázár János a szegényekről - "Félreértettek"

Lázár János fideszes frakcióvezető sajtótájákoztatón kért bocsánatot "a félreérthető szavaiért", miután előkerült egy felvétel, amelyen arról beszélt, hogy "akinek semmije sincs, az annyit is ér". Lázár szerint nem a szegényekről beszélt, hanem a megélhetési politikusokról. "Nem a szegény emberekről, nem a hátrányos helyzetű emberekről beszéltem" - mondta a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a mondandójának lényege szerinte az volt, hogy mindenkinek a saját társadalmi helyzetéhez képest kell elérnie valamit.

Stohl András balesete - "Ha lehet, bocsássanak meg nekem az emberek"

Első interjújában mindenkitől bocsánatot kért Stohl András színész, aki 2010-ben Fót közelében ittasan közlekedési balesetet okozott. Ezért jogerősen tíz hónap börtönbüntetést kapott, és néhány héttel ezelőtt, március 5-én szabadult. A baleset után az RTL Klub Híradó-jának nyilatkozó színész azt mondta: "Elismerem, hogy ittas voltam, ha lehet, bocsássanak meg nekem az emberek." Stohl András már akkor arról beszélt: "Nemcsak a bácsi lábát sikerült eltörnöm, úgy tűnik, hogy az életemet is kettétörtem."

Az RTL Klub Fókusz című műsorának a riportja

Annus Adrián és Fazekas Róbert doppingügye - "Elhatározták, hogy kicsinálnak"

"Hadjárat indult ellenem" - ezt közölte Annus Adrián kalapácsvető, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) újabb doppingvizsgálattal kereste őt. A 2004-es athéni olimpián Annus Adrián kalapácsvetésben, Fazekas Róbert pedig diszkoszvetésben győzött, de az aranyat később doppingvétség miatt elvette tőlük a NOB. "Egy honfitársam által feladott névtelen levél után elhatározták, hogy kicsinálnak, ellehetetlenítenek" - jelentette ki Annus, aki azt is hozzátette, hogy nem hajlandó visszaadni az aranyérmét.

Miután "utólagos mintavétel megtagadása miatt" kizárták az olimpiáról és megfosztották az aranyéremtől, meggondolta magát, és hosszas huzavona után egy budapesti szállodában visszaaadta aranyérmét a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, Schmitt Pálnak.