A Malt hibáztatja a parlament a vörösiszap-katasztrófáért

Vörösiszap, Kolontár, az erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörösiszapporral lepte be Kolontár környéké
Vágólapra másolva!
A 2010 októberi vörösiszap-katasztrófa döntően a Mal Zrt. ipari tevékenységével összefüggésben, az ő felelősségi körében következett be - mondta ki hétfői határozatában a parlament.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfőn határozatban mondta ki, hogy döntően a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t tartja felelősnek a kolontári vörösiszap-katasztrófáért, egyetértve ezzel az ügy kivizsgálásra létrehozott bizottság jelentésével. A képviselők 290 igen szavazattal, 46 nem ellenében szavazták meg a vizsgálóbizottság jelentésének elfogadásáról szóló határozatot.

Ebben kimondják, hogy az Országgyűlés egyetért a bizottság végkövetkeztetésével, amely szerint a 2010 októberében történt ipari katasztrófa "elsődlegesen és döntően a Mal Zrt. ipari tevékenységével összefüggésben, az ő felelősségi körében következett be". Ugyanakkor azt is megállapítják, hogy a felelősségben, ha nem is közvetlenül, de osztoznak a Mal Zrt. létesítését engedélyező hatóságok, továbbá az ellentmondásos szabályozást elfogadó jogalkotók és a hatóságok működtetéséért felelős kormányok.

A vörösiszap-katasztrófáról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.