Folytatja a pereskedést a Klubrádió ellen a Médiatanács

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint azért folytatják a pereskedést, mert bizonytalanságokat akarnak tisztázni, egyértelmű jogi helyzetet igyekeznek teremteni.
Vágólapra másolva!

Fellebbez a médiahatóság a Klubrádió elleni, a 92,9 Mhz-es budapesti frekvencia ügyében hozott elsőfokú ítélet ellen. A Fővárosi Törvényszék február végén mondta ki, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szerződést kellett volna kötnie a Klubrádióval a 92,9 MHz-es frekvenciára. A pert a Klubrádió indította, mert kifogásolta, hogy bár 2010-ben pályázaton elnyerte a frekvenciát, azt mégsem kapta meg.

A frekvenciát még 2010-ben kapta meg a Klubrádió, mégpedig az akkor még létező ORTT két szocialista és egy szabad demokrata tagja szavazatával. Az NMHH-t most vezető Szalai Annamária már akkor tiltakozott a döntés ellen, a médiahatóság pedig utóbb nem szerződött a Klubrádióval. Végül 2010 decemberében a Médiatanács eredménytelenné nyilvánította és lezárta a Budapest 92,9-es frekvenciára kiírt pályázati eljárást. A testület azzal indokolta a döntését, hogy a pályázóval nem lehetett megkötni a szerződést, mert a Klubrádió a fővárosban már üzemeltet egy rádiót a 95,3 MHz frekvencián, de erről a jogosultságáról nem mondott le.

Az NMHH Szóvivői Irodája már az ítélethozatalkor kifejtette, hogy szerintük ellentmondásos a bíróság döntése, mert annak alapján egy médiaszolgáltatónak egyszerre mégis két rádiója lehetne ugyanazon a településen. A bíróság döntésének gyakorlati része így ellentmond az elvi álláspontnak, mert úgy hozná létre a felperes médiaszolgáltató szerződését, hogy az egy településen ugyanabban az időpontban két rádiós frekvenciával rendelkezne. Azt azonban akkor még nem döntötték el, hogy fellebbeznek-e.

Az NMHH most közleményben jelentette be, hogy fellebbez a döntés ellen. Indoklásuk szerint ők ebben az ügyben is a törvényesség és a jogállamiság oldalán állnak, és úgy vélik, "a Budapest 92,9 MHz-es frekvencia ügyében is az a legfontosabb, hogy egyértelmű, minden bizonytalanságtól mentes jogi helyzet alakuljon ki". Az NMHH a bírósági ítélet szerinte ellentmondó pontjaira hivatkozik, ugyanakkor azt kifogásolja, hogy a bíróság nem tisztázta, mikortól tekinti érvényesnek a műsorszolgáltatási szerződést. "Márpedig egy jogállamban minden szerződésnek alapvető tartalmi követelménye, hogy érvényességének kezdő dátuma világosan és egyértelműen meg legyen határozva" - áll az NMHH közleményében.

A Klubrádió egy másik perben is győzött a médiatanács ellen. Ott a bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy új eljárást kell lefolytatni a rádió által most használt 95,3 Mhz-es frekvencia ügyében, amelyet a Médiatanács az Autórádió Kft.-nek ítélt meg. Az ítélet szerint az Autórádió pályázata alakilag érvénytelen volt.

A Klubrádió közleményben reagált az NMHH pénteki bejelentésére. Ebben arról írnak, hogy ha a Médiatanács valóban csak azt nem tudja, mi a bírósági ítéletben létrehozott szerződés kelte, úgy "alapvető jogi ismeretek hiányáról ad tanúbizonyságot". Arra hivatkoznak, hogy ilyen esetekben a feleknek együtt kell működniük, ezt pedig - állítják - a Klubrádió kezdeményezte is, ám eredménytelenül. "Ha viszont a Médiatanács más, érdemi elemét vitatja a fellebbezésében az ítéletnek és továbbra sem hajlandó elismerni, hogy a 92,9 frekvencia hasznosítására vonatkozó szerződés a felek között létrejött, akkor a mai közleményében a szándékait illetően félrevezette a közvéleményt" - áll a Klubrádió közleményében.