Beváltak a bliccelőkre küldött közterületisek

Vágólapra másolva!
Egymilliárd forinttal nőttek egy év alatt a budapesti tömegközlekedés bevételei, köszönhetően az egyre több eladott jegynek és bérletnek, valamint a bliccelés visszaszorításának.
Vágólapra másolva!

Jelentős eredményeket hoztak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) intézkedései, mert nőttek a jegyeladások, a bliccelés pedig csökkent. A közterület-felügyelők bevonása, a tarifastruktúra változásai és a befagyasztott árszint miatt egymilliárd forinttal nőttek a tömegközlekedés bevételei - írja a BKK közleménye.

A jegyek és bérletek eladása erőteljesen növekszik, ebben meghatározó szerepe van az üzemanyagárak folyamatos emelkedésének. A bevételek növekedése a külső tényezők mellett a jegyellenőrzés szigorodásának, a hatósági jogkörrel rendelkező közterület-felügyelők alkalmazásának is köszönhető a BKK szerint. Összesen 5,18 százalékkal több bérletet értékesítettek a budapesti tömegközlekedésben idén januárban a tavalyihoz képest.

A közterület-felügyelőket mint hatósági személyeket azért osztották be a jegyellenőrök mellé, mert a BKV-ellenőrök - hatósági jogkör híján - nem igazoltathatják és fel sem tartóztathatják a jegy nélkül utazókat. Ezt az utasok jelentős része a közlemény szerint kihasználta: ellenőrzéskor megtagadták okmányaik átadását, hamis adatokat diktáltak be, illetve intézkedés nélkül egyszerűen elsétáltak. A közterület-felügyelők azonban elkérhetik a jegy nélkül utazók személyes adatait, és ha azokat nem adják át, akkor az érintett személyt a helyszínen tarthatják a rendőrség kiérkezéséig.