Megelégelték Orbán pöffeszkedését a millás tüntetők

Vágólapra másolva!
Ezrek tüntettek az Egymillóan a sajtószabadságért szervezet március 15-i rendezvényén az Orbán-kormány ellen csütörtök délután. Az alternatív köztársasági elnökké választott Dopeman kijelentette, hogy a szabadságért meg is halna, Kulka János és Csákányi Eszter színészek pedig a "nemzeti pöffeszkedés rendszerével" számolnának le. A millás tüntetők "az alkotmány elpusztítása miatt" díjakat adtak át Lázár Jánosnak és Szijjártó Péternek.
Vágólapra másolva!

"Aláírná ezt, hogy legyen népszavazás?" - folyamatosan ezt kérdezték LMP-s parlamenti képviselők azoktól, akik az Egymillióan a sajtószabadságért szervezet március 15-i tüntetésére érkeztek délután. Az LMP-sek a Szabad Sajtó útján, a Ferenciek terénél és a Kossuth Lajos utcán húszméterenként állítottak fel standokat, ahol a négy kérdésből álló népszavazásukhoz gyűjtöttek aláírásokat.

Szabó Tímea LMP-s képviselő még az ott posztoló rendőröket is megkérdezte, aláírják-e az íveket, ők mosolyogva annyit válaszoltak: "majd igen". Vágó Gábor LMP-s kampányfőnök azt mondta az [origo]-nak, eddig ötvenezer támogató biztosan van, és itt a tüntetésen is számítanak néhány ezer aláírásra. A legtöbb tüntető azonban kezét széttárva azt válaszolta, hogy már aláírta az LMP-s papírokat.

A demonstrálók már fél órával a kezdés előtt megtöltötték a Szabad Sajtó útját, háromkor pedig a Ferenciek terén túl állt a tömeg. Többen magyar zászlókkal és transzparensekkel érkeztek. Az egyikre Orbán Viktor karikatúrája mellett ráírták, hogy "első számú közellenség". Egy másik demonstráló pedig verset írt a táblájára: "Szerencsére köztünk nincs fideszes svihák, s rajongva nem nyaljuk mi Orbán popsiját." A táblák alapján többen érkeztek a Szolidaritástól és a Demokratikus Koalíciótól. Az egyik DK-s tábla alatt vonult Szabó Zoltán volt MSZP-s képviselő, akit a Hunvald-ügyben néhány héttel ezelőtt jogerősen elítéltek.

Pénztárosok is tüntettek Orbán ellen

"Az egész ultis csapat itt van: megmutatjuk, hogy nem tűrjük Orbán pöffeszkedő rendszerét" - mondta egy nyugdíjas férfiakból álló csoport az [origo]-nak arra a kérdésre, miért jöttek a millás tüntetésre. A legtöbben már korábbi demonstrációkon is részt vettek, de két nő, aki pénztárosként dolgozik, azt mondta: most tüntetnek először Orbán Viktor ellen, és abból lett elegük, hogy minden ígéret ellenére idén tízezer forinttal csökkent a fizetésük.

A színpadra lépő Dopeman először megköszönte, hogy alternatív köztársasági elnökké választották, majd úgy mutatta be magát: "zsidó vagyok, cigány vagyok, kevert vérű árja vagyok, magyar vagyok". A rapper közölte, hogy "a szabadságért meghalni is érdemes". Ezután Kulka János és Csákányi Eszter színész szólalt fel. Kulka János franciául megköszönte a francia tüntetőknek, hogy eljöttek. Csákányi Eszter hozzátette, "lengyel barátainknak nem kevésbé köszönjük".

A színészek szerint nem elég már csak azt elmondani, hogy mi nem tetszik, hanem azt is el kell mondani, hogy milyen rendszer tetszene. "Már nemcsak a sajtószabadságot, hanem a magyar szabadságot is követeljük" - mondták. A színészek hozzátették: nem a "nemzeti pöffeszkedés rendszerét" szeretnék, hanem egy olyan országot, ahol a hatalom meghallgatja az embereket.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Dopeman megköszönte, hogy alternatív köztársasági elnökké választották. A képre kattintva galéria nyílik!


Díjat adtak Lázárnak és Szijjártónak

A színpadon felszólaltak még a Hallgatói Hálózat és az Oktatói Hálózat képviselői a felsőoktatás átalakítását. Ezután Pikó András újságíró, a Klubrádió megmentéséért létrejött Hadd szóljon! egyesület nevében beszél. Szerinte a Klubrádió ügye szerdán győzött. Bejelentését üdvrivalgás és "Hadd szóljon!" skandálás követte. Majtényi László alkotmányjogász, volt ombudsman pedig azt mondta, hogy a tüntetőknek "a kizökkent világot" kell rendbe hozniuk. "A jog a zsarnokság elleni védelmet jelenti" - jelentette ki, és hozzátette, hogy "a lex Járai, a lex CBA, a lex DK nem jogszabályok, mert intézményesítik a zsarnokságot".

Majtényi László beszéde után átadták az úgynevezett Rák Bende-díjat, amelyet a Majtényi által vezetett Eötvös Károly Intézet alapított. A díj névadója Arany János Elveszett alkotmányának szereplője, "az alkotmányt pusztító parlagi maradiság szimbolikus alakja" - írja az intézet. A Rák Bende-hasonmásdíjat Szájer József fideszes EP-képviselő kapta az Ipaden írt alkotmányért. A rókalelkű fokozatot Lázár János fideszes frakcióvezető kapta, "mert elintézte, hogy parlamenti vita nélkül is lehessen törvényt hozni". Díjat kapott még Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki a tüntetők szerint nem engedi a normális vitát Magyarországon.

Az egyórás tüntetés végén Galkó Balázs színész, akit az Új Színházból bocsátott el néhány hete Dörner György igazgató, elszavalta Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét. Ezt a Millás demonstrálók egy része nem hallhatta, mert közben elkezdődött a Ferenciek terénél a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetése. Az itt demonstráló néhány száz ember hangos fújolással zavarta meg a Milla rendezvényét, és azt skandálták, hogy "mocskos zsidók". Erre a Milla tüntetői azt válaszolták: "nácik, haza". A Milla tüntetéséről hazafelé tartó középkorú hölgy ezt az [origo]-nak úgy kommentálta: "most igazán Magyarországon érezhetjük magunkat".