Április közepén nyithat a Zöld Pardon

Vágólapra másolva!
Április közepén, május elején nyithat ki ideiglenesen a Zöld Pardon a Rákóczi híd budai hídfőjénél. A működtetők csak 180 napra tervezik megnyitni a helyet, ahova saját buszjáratot indítanak.
Vágólapra másolva!

A Rákóczi híd budai hídfőjénél nyit ki újra a Zöld Pardon. A XI. kerületi önkormányzat hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a ZP működtetői a múlt héten beadták a kérelmet az építési engedélyre. Az önkormányzatnál úgy számolnak, hogyha minden rendben van, úgy április közepén, május elején nyithat a ZP. A működtetők ideiglenes építési engedélyt kértek, mivel az épületek is ideiglenesek lesznek, jelen állás szerint 180 napra tervezik megnyitni a szórakozóhelyet. A ZP működtetői saját buszjáratot is indítanának a helyszínre, de a BKV 103-as járatával is jól megközelíthető a szórakozóhely.

Az üzemeltetőknek a nyitásig az építési engedélyen kívül rendezvénytartási engedélyt kell beszerezniük, valamint szakértők állapítják majd meg a zajhatárértéket. Az önkormányzat azért kérte külön eljáróhatóság - a kormányhivatal - közreműködését, mert el szeretnék kerülni az estleges elfogultságot, hiszen azzal a céggel, amelyiktől bérlik a szórakozóhely üzemeltetői a területet, az önkormányzatnak közös tulajdona van. Az újbudai vezetés szerint ha minden jól megy, egy-másfél hónap múlva minden engedélyt beszerezhetnek a ZP működtetői.

Az önkormányzat a mostani területet jobbnak találja, hiszen távol van a lakóktól. A közlekedésbiztonságra vonatkozó felvetésekre a sajtótájékoztatón azt mondták: azt nyilván jól meg kell majd szervezni, hiszen "azért van forgalom a környéken", ezért erre oda kell majd figyelni a tervezésnél.

Az [origo] már múlt héten írt arról, hogy lényegében eldőlt, hogy a Rákóczi híd budai hídfőjének lábánál lévő üres telken épül az új Zöld Pardon. Az újbudai képviselő-testület tavaly szeptemberben elutasította a Zöld Pardon közterület-használati kérelmét, így a szórakozóhely nem maradhatott a Petőfi híd budai hídfője mellett. A ZP augusztus 1-jén nyújtotta be kérelmét az önkormányzathoz, eszerint további öt évre - 2016. október 31-éig - bérelték volna a területet.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Az önkormányzat kommunikációs vezetője, Milassin Levente korábban azt mondta, alapvetően nem a ZP-vel van probléma, hanem a helyszínnel. Ezért ha a ZP üzemeltetői a kerületen belül javasolnak egy másik, a lakosság életét kevésbé zavaró helyszínt, akkor az önkormányzat készséggel áll a további egyeztetések elé, és minden tőle telhető segítséget megad az ezzel kapcsolatos ügyintézésnél is.
Az önkormányzat és a ZP közötti vitában felmerült az is, hogy a szórakozóhelyet költöztessék a Rákóczi híd mellé. Ezt az ötletet akkor a ZP vezetősége elvetette, arra hivatkozva, hogy szerintük a szórakozóhely a közlekedés és a zaj szempontjából ideális helyen van, és esetleges elköltöztetése több gondot okozna, mint amennyit megoldana.