Állami garanciát kap a BKV

Vágólapra másolva!
Az InfoRádió úgy tudja, hogy a kormány megadja a szükséges állami bankgaranciát a BKV-nak a hitelek átütemezésére.
Vágólapra másolva!

Az InfoRádió értesülése szerint vállalja a bankgaranciát az állam a BKV-val kapcsolatos hitelek átütemezésére. A rádió információi szerint a döntés a közlekedési cég idén tavasszal lejáró 40 milliárd forint összegű tartozását érinti.

A Hvg.hu úgy tudja, hogy a 2012-es és 2013-as normatív támogatások összegéről is megállapodás született. Szűcs Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az ügyben csütörtökre ígért tájékoztatást.

Tavasszal mintegy 40 milliárd forintot kellene visszafizetnie a fővárosnak, a következő határidő március 19-e. Az adósság átütemezése nélkül a közlekedési vállalat csődbe menne.

A közlekedési cég finanszírozásáról november óta tart a vita a kormány és a főváros között. Tarlós István főpolgármester több alkalommal a BKV csődjét, a járatok leállását vizionálta arra az esetre, ha a kormány rövid időn belül nem ad segítséget a cégnek, és nem oldja fel a társaság 32 milliárd forintos normatív támogatásának zárolását. A kormány, illetve személyesen Orbán Viktor miniszterelnök azonban több alkalommal világossá tette, hogy csak akkor segít, ha a főváros életképes javaslatot tesz le arra vonatkozóan, hogy a folytonos állami segítségkérés helyett hogyan állhatna a saját lábára a társaság.

A finanszírozásról szóló megállapodás a fővárosnak azért is egyre sürgetőbb, mert április végén lejár a közlekedési cég egy korábbi hitelének 40 milliárdos törlesztőrészlete, és esedékessé válik több kisebb, néhány milliárdos tétel visszafizetése is. Bár a hitelek átütemezéséről hónapok óta tárgyal Budapest vezetése az érintett bankok vezetőivel, minden pénzintézet a kormány garanciáját kéri ehhez.