Tízezren tüntettek a kormány ellen a Kossuth téren

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom egyik társelnöke az Együtt egy új köztársaságért! címmel meghirdetett demonstráción, a Kossuth téren, tüntetés
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor lemondását követelték szombaton a fővárosi Kossuth Lajos téren a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes tüntetésén, melyen csaknem tízezren gyűltek össze. A Szolidaritás az Orbán-kormány ellen, a szociális és szabadságjogokért hívta tüntetésre szimpatizánsait. A demonstráción megjelentek ellenzéki politikusok is.
Vágólapra másolva!

Az Együtt egy új köztársaságért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői teljesen elfoglalták a tér közepét és a vele szemben lévő járdát. A szervezők az Alkotmány utcában is felállítottak egy kivetítőt és hangfalakat, de ezekre nem volt szükség - írta tudósításában az MTI.

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke beszédében azt mondta, "Orbán Viktornak és bandájának egy mielőbbi választáson egy fülke-ellenforradalom által meg kell buknia". Szerinte az új alaptörvényt, a kormány intézkedéseit és az új törvényeket a "történelem szemétdombjára kell hajítani és el kell égetni", mivel "az önkényuralomnak csak így lehet vége".

Iványi Gábor metodista lelkész felszólalásában azt mondta, távozniuk kell a hatalomból azoknak, "akik a gyengébbek kárára akarják az erősek helyzetét javítani, akik el akarnak hallgattatni bennünket, akik ki akarnak rekeszteni a szabad választásból, akik megmondják, milyen istent kell imádnunk". A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke szerint ma ünnepeljük március 15-ét, "hogy kisétáljunk a hatalom útjából, mely fizetett statisztákkal, importált határon túli tájékozatlanokkal és lengyel vendégszimpatizánsokkal" sajátította ki a nemzeti ünnepet.

Kornis Mihály író, rendező beszédében úgy fogalmazott, "egy semmirekellő van az ország legtetején". 'A Kossuth tér letarolása mutatja, hogy milyen jövőt szán nekünk a kormány. Az ő szégyenük és mementójuk lesz, ha eltüntetik József Attila szobrát" - jelentette ki. Az író szerint a hatalom jelenlegi gyakorlói csak "hazudni tanultak meg a kommunistáktól".

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom egyik társelnöke

A beszédek során többször felhangzott az "Orbán, takarodj!" rigmus. A tömegben a Szolidaritás zászlói mellett feltűntek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártja, a Demokratikus Koalíció táblái is. Az Alkotmány utca több pontján az LMP állított fel aláírásgyűjtő standokat az általa kezdeményezett népszavazás támogatására.

A tüntetésen mások mellett ott volt Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője, Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője, Mécs Imre egykori SZDSZ-es és szocialista országgyűlési képviselő, valamint Horváth Aladár romajogi aktivista, volt liberális országgyűlési képviselő.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Bokros Lajos európai parlamenti képviselő

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a tüntetésre reagálva egyebek mellett azt írta, "a magyar emberek összefogásának köszönhetően 2010-ben példátlanul nagy politikai stabilitás valósult meg Magyarországon, a Fidesz és a kormány célja pedig ennek a stabilitásnak a megőrzése, folyamatos újrateremtése". Selmeczi szerint "a gazdaság talpra állítása már megkezdődött, e téren vannak sikerpontjaink". "A politikai stabilitást is meg tudtuk őrizni: nincsenek százezrek az utcán, nem jött létre egy társadalmi reformmal szemben olyan tömegellenállás, amelytől meg kell hátrálnia a kormányzó erőknek" - áll a közleményben.


Kónya Péter Kónya fülke-ellenforradalmat hirdetett