Vágólapra másolva!
Minden parlamenti párt egyetért a korrupcióellenes Transparency International magyarországi szervezetével abban, hogy átláthatóbbá kell tenni a pártok gazdálkodását és a választási kampányokban elköltött pénzeket. A civil szervezet új pártfinanszírozási törvényt szeretne, a pártok a csütörtöki egyeztetésen elfogadták a főbb javaslataikat.
Vágólapra másolva!

A Transparency International (TI) megegyezett a parlamenti pártok képviselői abban, hogy az általuk megfogalmazott, a párt- és kampányfinanszírozásról szóló politikai nyilatkozatot kisebb módosításokkal jövő hét szerdán elfogadják - mondta Alexa Noémi, a szervezet ügyvezető igazgatója csütörtökön, miután a parlamenti pártok frakcióvezetőivel egyeztettek.

A TI és a pártok képviselői hat főbb témakörben tudtak megállapodni. Elfogadták, hogy átláthatóbbá kell tenni a pártok bevetéleit és kiadásait. Megegyeztek, hogy követhetőbbé kell tenni a pártok médiában való megjelenésének és kampányainak részleteit, továbbá szabályozni kell a kormányzati és önkormányzati korteskedést. Meg kell vizsálni, hogyan lehetne erősíteni az Állami Számvevőszék jogköreit és szerepét, és a kampányfinanszírozás szabályait ki kell terjeszteni az önkormányzati és az Európa Parlamenti választásokra és a népszavazásokra is. A megegyezés szerint a jelenleginél jóval átláthatóbbá kell tenni a pártoknak jutattott állami forrásokat és magánadományokat.

A főbb témakörök részleteiben jövő szerdán egyeznek meg, ha elfogadják a nyilatkozatot, az a nulladik lépést jelenti majd az ügyben - mondta el Földes Ádám, a TI jogi igazgatója. A Transparency bízik abban, hogy a tavaszi ülésszak végére elfogadhatják az új pártfinanszírozási törvényt, erre azonban konkrét ígéretet nem kaptak a pártok frakcióvezetőitől a csütörtöki egyeztetésen, de a szervezet vállalta, hogy addig is vezeti a további egyeztetéseket.

A szervezet szerint fontos lépés, hogy a pártok végre leültek egy asztalhoz és elfogadták a TI közvetítő szerepét. A jelenlegi párt- és kampányfinanszírozás szabályai szerint a pártok képviselőjelöltenként maximum egy millió forintot költhetnek, tehát összesen 386 millió forintot. A civil szervezet szerint abban mindenki egyetért, hogy a plafont emelni kell, konkrét számokról azonban egyelőre nem esett szó. "Minden párt látja, hogy tarthatatlan ez a szám" - fogalamazott Alexa. Arra a kérdésre, hogy milyen módosítások várhatók a további egyeztetésen, a szervezet képviselői azt felelték: elsősorban technikai jellegű dolgokról van szó, például arról, hogy kell- e a kampányszámla vagy sem.