Imázsjavító körútra küldte embereit Orbán

Vágólapra másolva!
A magyar kohéziós pénzek megvonására tett uniós javaslat, a kötelezettségszegési eljárások, a magyar gazdasági intézkedések és jogszabályi változások miatt a miniszterelnök, a kormány több tagja, illetve a Fidesz frakcióvezetője Párizsban, Berlinben és Brüsszelben próbálta meggyőzni a politikai és gazdasági élet vezetőit a magyar érdemekről. Főleg hivatalos meghívásoknak tettek eleget, de francia és német befektetőkkel is találkoztak.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a múlt héten a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában tartott előadást, ahol néhány tucatnyian tüntettek is ellene. Orbán Frankfurtban arról beszélt, hogy szerinte a 2010-es választások óta eltelt időszak Magyarországon Európa legerősebb reformpolitikáját hozta. A miniszterelnök múlt pénteki előadásában azt mondta: Magyarország alapjai stabilak, az adósság csökken, a költségvetés pedig kontroll alatt van. Megerősítette, hogy a kormány 2013-ban is tartani tudja a 3 százalék alatti hiányszintet.

"Aki vékony jégen fut, annak a gyorsaság jelenti a biztonságot. Vékony jégen futottam, örömmel jelentem, átértem a túlsó partra" - fogalmazott a kormányfő. Beszédében kitért arra is, hogy Magyarországnak ma két dologra van szüksége: pénzügyi védőhálóra és termelő beruházásokra.

Március 22-én Münchenbe utazik Orbán Viktor, hogy ottani befektetőkkel találkozzon, március 29-én pedig a Mercedes kecskeméti átadóján találkozhat német üzletemberekkel - mondta Szijjártó Péter a hét elején a köztévében. A miniszterelnök szóvivője azt mondta, négyszemközti megbeszélések nincsenek egyelőre a programban Angela Merkel kancellárral, legfeljebb Brüsszelben "futnak össze". Szijjártó Péter szerint a túlzottdeficit-eljárás esetleg "magánbeszélgetéseken" kerülhet szóba.

Párizsba és Berlinbe is Lázárt küldte Orbán

A Fidesz frakcióvezetője a héten kétnapos látogatást tett Párizsban, ahol a magyar kohéziós pénzek felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslat, a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások, a magyar gazdasági intézkedések és jogszabályi változások is témái voltak találkozóinak. Lázár a miniszterelnök megbízásából látogatott a francia fővárosba, ahol szerdán találkozott mások mellett Jean Léonetti EU-ügyi miniszterrel is.

A megbeszélésen Lázár János méltánytalannak és igazságtalannak nevezete az Európai Bizottságnak a magyar kohéziós alapok felfüggesztésére vonatkozó indítványát, továbbá beszámolt a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos magyar álláspontról. A francia miniszter a tárgyaláson azt mondta, nem hisz a szocialisták és a sajtó vádjainak, amelyek szerint Magyarországon veszélyben lenne a demokrácia - idézték szavait.

Lázár János emellett a párizsi magyar nagykövetségen találkozott csaknem negyven francia befektetővel, akiknek beszámolt a gazdasági szereplőket érintő magyarországi jogalkotásról. Kijelentette, hogy "a magyar kormány az energia- és a szolgáltató szektorban kemény tárgyalópartner ugyan, de mindig arra törekszik, hogy olyan - Magyarország érdekeit szolgáló - megegyezések születhessenek, amelyekkel a befektetők is elégedettek lehetnek", és Magyarország a termelő ágazatokban továbbra is számít a francia befektetőkre. Lázár János a még fennmaradó vitás kérdésekben is gyors megegyezést vár.

Lázár február elején Németországban is járt, akkor a Bundestag CDU/CSU-frakcióvezetőjének meghívására tett kétnapos látogatást Berlinben. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Konrad Adenauer Alapítvány és a berlini magyar nagykövetség szervezésében tartott előadást "Magyarország nemzetközi kereszttűzben" címmel. Lázár akkor mások mellett tárgyalt a kancellária államminiszterével, a Bundestag CSU-frakciójának elnökével és a CDU/CSU Bundestag-frakció külpolitikai szóvivőjével is.

"Damoklész kardja felettünk függ"

Martonyi János külügyminiszter kedden, a bruggei Európa-kollégiumban tartott előadást, akkor azt mondta, hogy a nemzetközi gazdasági válság miatt keletkezett kihívásokra a közép-európai válasz erős és egységes.

Szerdán a magyar demokrácia helyzetéről közölt interjút az osztrák Kurier Prőhle Gergellyel. A külügyminisztérium helyettes államtitkára abból indult ki, hogy sikerül meggyőzni az Európai Bizottságot a deficit csökkentéséről, és nem kerül sor a magyar kohéziós források befagyasztására. Egyúttal úgy vélte, a források befagyasztásának veszélye fennáll: "Damoklész kardja felettünk függ" - fogalmazott. A kormány - mondta - érdeklődéssel figyeli, hogy a bizottság következetes lesz-e, amikor a magyarnál sokkal nagyobb deficitet felmutató tagállamokról van szó.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerdán a Reutersnek nyilatkozott arról, hogy Magyarország arra számít, a második negyedévben köt elővigyázatossági hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is a gyors megállapodás híve, egyben annak a véleményének adott hangot, minden félnek érdekében áll, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megszülessen a szerződés.

Az államtitkár szerdán Brüsszelben kijelentette, hogy Magyarország élen jár a reformokban. De kapott feladatokat a kommunikációért felelős államtitkár is. Kovács Zoltán több európai lapnak adott interjút, közölt válaszleveleket - például a brit Guardianben -, a közelmúltban pedig Párizsban vett részt a válságkezelési mechanizmusokat vitató kerekasztal-beszélgetésen.

Különös figyelmet fordított a kormányzat a régió úgymond baráti kormányainak meggyőzésére. Külön köszönetet mondtak például a legkritikusabb időszakban Orbánék mellett kiálló lengyel kormánynak, miközben Martonyi János például Prágában igyekezett támogatókat szerezni.

Az Európai Bizottság a múlt szerdán azt javasolta, hogy 2013-tól vonjanak meg fejlesztési támogatásokat Magyarországtól. A pénzügyi biztos azt állítja, az intézkedés független a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárásoktól.