A magyar kormányról vitáztak Londonban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszak magyarországi eseményeiről tartottak politikai vitát a londoni közgazdaság-tudományi egyetemen. A kormány kapott bírálatokat a médiatörvény, valamint az Új Színház miatt is. Schöpflin György európai parlamenti képviselő szerint Magyarországgal szemben sokszor "már a bűnösség elve érvényesül".
Vágólapra másolva!

A magyar kormány tevékenységéről, a rendszerváltás óta eltelt időszak belpolitikai-gazdasági fejleményeiről tartottak politikai vitát a tekintélyes londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics rendezésében. A beszélgetésen Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Victor Sebestyen Magyarországon született, Londonban élő újságíró-publicista és George Szirtes magyar származású angol költő-műfordító vett részt.

Vitaindítójában Kovács Zoltán kijelentette: a kormány - azokkal a bírálatokkal ellentétben, amelyek szerint a feje tetejére állítja az országot - éppen most állítja ismét talpára a rendszert. "A félmegoldások nem elégségesek, és e félmegoldások kudarca volt jellemző az elmúlt húsz évre" - mondta Kovács Zoltán a szerda éjszakába nyúló londoni vitaesten.

Victor Sebestyen megítélése szerint Magyarországon a plurális demokráciákra jellemző fékek és ellensúlyok rendszerének fokozatos eróziója zajlik. A publicista szerint a médiahatóságnak "a szovjet időszakra jellemző hatalma van" a sajtó és a média felett. Hozzátette: az elmúlt hónapokban a közmédia intézményeiből számos újságírót eltávolítottak, és a médián belül érvényesül egyfajta öncenzúra.

Kirakatperről beszél Schöpflin György

Schöpflin György a kormányt érő bírálatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ami Magyarország esetében zajlik, az "most már kirakatperre kezd hasonlítani", és a Fidesz-kormánnyal szemben "a bűnösség vélelme érvényesül". A politikus úgy értékelte, hogy a nyugati sajtó Magyarországról tudósító munkatársai "ugyanazon forrásokból származó ugyanazon sztorikat dolgozzák fel újból és újból".

George Szirtes költő-műfordító visszásnak tartja, hogy az Új Színház élére "a szélsőjobboldali Jobbik egyik tagját" nevezték ki, "az egyetlen független, kritikus hangvételű" rádió frekvenciahasználati engedélyét megvonták, és ezt "tisztán kereskedelmi ügynek" nyilvánították, és "groteszk giccskiállítást" rendeztek az új alaptörvény tiszteletére.

A magyar gazdaságpolitikáról szólva Kovács Zoltán elmondta, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a megszorítások - amelyekre Magyarországon az elmúlt 8-10 évben több kísérlet is történt - önmagukban nem oldják meg a jelenlegi válságot. Az államtitkár kedvezőnek nevezte, hogy az utóbbi időben az EU megközelítésében is tapasztalható váltás - a megszorításoktól a növekedés és a munkahelyteremtés felé.