Megússzák a diákhitelt az állami szférában dolgozó jogászok

Vágólapra másolva!
Visszafizeti az állam azon közgazdász- és jogászhallgatók diákhitelét, akik az állami szférában helyezkednek el - közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a parlamentben. Hoffmann azt mondta, a kormány oktatáspolitikája az ország felemelkedését szolgálja, amit köztudottan nem jogászokkal és szociológusokkal lehet gyorsítani.
Vágólapra másolva!

A kormány megteremti a jogi és a pénzügyi lehetőségét annak, hogy az állam visszatérítse a diákhitel összegét azoknak a fiataloknak, akik önköltséggel szereznek jogi vagy közgazdasági diplomát, és állami szolgálatba állnak - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden a parlamentben.

Az államtitkár Dúró Dóra jobbikos politikus napirend előtti felszólalására reagált, aki a jogász- és a közgazdászképzés drasztikus csökkentését kifogásolta. Hoffmann elmondta, hogy a Fidesz oktatáspolitikája a nemzet javát és az ország felemelkedését akarja szolgálni, ezt pedig "köztudottan nem jogászokkal, nem kommunikációs szakemberekkel, nem szociológusokkal lehet felgyorsítani", hanem műszaki, informatikai és természettudományos végzettségűekkel.

Hoffmann Rózsa szerint ez a magyarázata annak, hogy az államilag finanszírozott keretszámoknak 70 százalékát ezekre a területekre koncentrálta a kormány, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a társadalomtudományi képzéseken nem tanulhatnak a fiatalok, hiszen a Diákhitel 2-vel lehet jogász vagy közgazdász végzettséget szerezni. Az állami szerepvállalás miatt a szeptemberben induló új diákhitel (Diákhitel 2) kamata 2 százalék lesz. A második diákhitelt azok a hallgatók vehetik igénybe szeptembertől, akik részben vagy egészben maguk állják a költségeket.

Az [origo] úgy tudja, hogy azért kapnának ilyen kedvezményt a jogászok és a közgazdászok, mert ezen a két szakon volt a legnagyobb az államilag finanszírozott képzésben a keretszámok csökkentése. Információink szerint már megkezdődött a törvényi háttér kidolgozása, és várhatóan még idén elkészülhetnek a módosítások, függetlenül attól, hogy a Diákhitel 2-be frissen belépő hallgatók vehetik majd igénybe a kedvezményt, vagyis nagyjából öt év múlva lesz először esedékes az állami segítség. Az [origo] úgy tudja, az állam más szakokon nem tervezi a diákhitel visszafizetésének átvállalását.