További 17 felekezetet minősíthet egyházzá a parlament

Vágólapra másolva!
Módosíthatják az egyházügyi törvény mellékletét, további tizenhét felekezet kaphat egyházi státuszt, mint például a Magyarországi Iszlám Közösség.
Vágólapra másolva!

Tizenhét további felekezetet javasol egyházi elismerésre az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága a parlamentnek a tavaly elfogadott egyházügyi törvény mellékletének módosításával. A bizottság pénteken be is nyújtotta előterjesztését az Országgyűlésnek. A Magyarországon elismert egyházak száma így 14-ről 31-re nőhet március 1-jével. A Magyar Tudományos Akadémia a bizottság elnökének küldött állásfoglalásában konkrétan nem tett javaslatot egyetlen felekezettel kapcsolatban sem.

Ha a bizottság előterjesztésére az Országgyűlés módosítja a törvényt, úgy egyházként ismerik el a következő felekezeteket: Magyarországi Metodista Egyház, Magyar Pünkösdi Egyház, Szent Margit Anglikán/Episzkopális Egyház, Erdélyi Gyülekezet, Hetednapi Adventista Egyház, Magyarországi Kopt Ortodox Egyház, Magyarországi Iszlám Közösség, Krisztusban Hívő Nazarénus Gyülekezetek, Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, az Üdvhadsereg Szabadegyház - Magyarország, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, Magyarországi Jehova Tanúi Egyház, valamint öt buddhista vallási közösséget: a Tan Kapuja Buddhista Egyház, a Buddhista Misszió, Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség, a Magyarországi Karma - Kagyüpa Buddhista Közösség, a Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház és a Gyémánt Út Buddhista Közösség.

A Fidesz és a KDNP egri frakcióülésén elhangzottakról Lázár János pénteken azt mondta, hogy "első körben" húsz alatt lesz azoknak a vallási közösségeknek a száma, amelyeknek az egyházzá nyilvánítását javasolja a kormányoldal a parlamentnek, de Lázár szerint a többiekre sem mondanak nemet. Magyarországon mindenkinek kötelessége a lelkiismereti és vallásszabadság tiszteletben tartása - jelentette ki.