Tizenhárom jégtörő dolgozik a Dunán és a Tiszán

Vágólapra másolva!
A Duna budapesti szakaszán partközelben található még nyílt víz, de a folyó nyolcvan százalékán közel teljes a jégborítás. A Tisza hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég.
Vágólapra másolva!

A Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt - írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye. A Duna változatlanul erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett van összefüggő álló jég, mintegy 17 kilométer hosszan. A budapesti szakaszon partközelben található még nyílt víz, de a folyó nyolcvan százalékán közel teljes a jégborítás, amely folyamatosan vonul le. A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, vastagsága általában 10-25 centiméter közötti, de helyenként eléri a 35 centimétert is.

Az OVF már korábban közölte, hogy a hajók a jégtörést a Magyarországon elrendelt harmadfokú készültség keretében, magyar irányítás alatt végzik. A közlemény arra is kitért, hogy a déli országrész és Vukovár közötti mintegy 100 kilométeres szakaszon több olyan jégdugó kialakulására alkalmas hely van, amelyeknek az elzáródása esetén kialakuló árvíz elsődlegesen magyar, de szerb és horvát területeket is fenyeget. Magyarország érdekelt abban, hogy ezen a kritikus szakaszon szükség esetén jeget törjön, különösen azért, mert két déli szomszédja nem rendelkezik ilyen technikával - írja a főigazgatóság közleménye.