Tárki: A Fidesz-KDNP és az MSZP is javított

Vágólapra másolva!
A 2010-es választások óta idén januárban és februárban állt a legközelebb egymáshoz a két nagy párt. A Tárki felmérése szerint a Demokratikus Koalíció először lépte át a parlamenti küszöböt.
Vágólapra másolva!

A Tárki Társadalomkutatási Intézet 2012. februári pártpreferencia-kutatása alapján továbbra is magabiztosan vezet a Fidesz-KDNP az MSZP és a többi parlamenti párt előtt, de a 2010-es országgyűlési választások óta idén januárban és februárban volt a legkisebb különbség a két nagy párt támogatottsága között.

Az elmúlt egy hónapban kismértékben nőtt mind a Fidesz-KDNP, mind pedig az MSZP támogatottsága, míg a pártválasztásukat eltitkolóké valamelyest csökkent. A Fidesz-KDNP és az MSZP támogatottsága egyaránt két-két százalékponttal nőtt az elmúlt egy hónapban. Az alacsonyabb támogatottságú szocialisták esetében ugyanakkor ez arányosan nagyobb növekedést jelent - jegyzi meg a Tárki közleménye.

Februárban a kormánypártokat a teljes népesség 20 százaléka választaná, míg a szocialista pártra 13 százalék szavazna. A pártszimpátia tekintetében döntésképtelenek vagy választott pártjuk nevét el nem árulók aránya a januári 50 után februárban 47 százalékra csökkent.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága a januári 37-ről 39 százalékra, az MSZP-é pedig 23-ról 26 százalékra nőtt.

A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül nem változott, mivel januárban és februárban egyaránt 11 százaléknyian szavaztak volna a pártra, a pártválasztók között viszont kismértékben, 23-ról 21százalékra csökkent a táboruk. Az LMP szavazótábora a teljes népességen belül januárban 4, februárban 3 százalék volt, a pártválasztók körében pedig 9-ről 7 százalékra csökkent.

A parlamenti frakcióval nem rendelkező Demokratikus Koalíció először lépte át a parlamenti küszöböt: "egy most vasárnapi országgyűlési választásokon" a teljes népesség 3, a pártválasztók 5 százaléka szavazna a pártra - áll a Tárki közleményében.