Szmogriadóra készül több település

Vágólapra másolva!
Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet csütörtökön hat település levegőjét minősítette veszélyesnek a szálló por magas koncentrációja miatt.
Vágólapra másolva!

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el péntek reggel hat órától Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, mert a szálló por koncentrációja csütörtökön túllépte a riasztási küszöbértéket. A gépjárművek közlekedésére vonatkozóan azonban nem vezettek be korlátozást.

Tatabányán is a megengedett határértéknél magasabb értéket mutatott a szálló por mennyisége csütörtökön, ezért a városban elrendelték a szmogriadót, mely visszavonásig érvényes. A városháza tájékoztatása szerint a szálló por mennyisége a szerdai 102 mikrogrammos értékről 124 mikrogrammos értékre emelkedett köbméterenként, és a légszennyezettségben csak hétfőtől várható lassú javulás.

Meghaladta a riasztási küszöbértéket Várpalota és Ajka levegőszennyezettsége is, a csütörtöki adatok nem mutattak javulást, így pénteken valószínűleg szmogriadót kell elrendelni, de a két város önkormányzatának még nincs szmogriadó-rendelete.

Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mérőműszereinek adatai szerint kedden Ajkán és Várpalotán a levegő szállópor-koncentrációja elérte a köbméterenkénti 75 mikrogramm tájékoztatási, szerdán pedig meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogramm riasztási küszöbértéket, míg Veszprémben meghaladta a köbméterenkénti 50 mikrogramm egészségügyi határértéket.

A városoknak megküldték az ilyenkor szokásos tájékoztatást, a szennyezett levegő ártalmairól és az ajánlott megelőzési módokról; ezekről az önkormányzat tájékoztatja a lakosságot. A levegő minőségének romlását a kedvezőtlen időjárás okozza, kicsi a légmozgás,így a levegő alsó rétegeiben feldúsulnak a szennyezőanyagok. Ront a helyzeten, hogy a hidegben többen használnak fosszilis fűtőanyagot.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) csütörtökön hat település levegőjét minősítette veszélyesnek a szálló por magas koncentrációja miatt. Az OKI legfrissebb mérései alapján készült térképen csütörtök délután Ajka és Várpalota mellett Székesfehérvárt, Tatabányát, Esztergomot és Putnokot is a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel jelölték. Ezeken a helyeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.