Csak azért különleges, mert kiderült - várpalotaiak az illegális abortuszról

Vágólapra másolva!
Lelketlen, hosszadalmas és túl bürokratikus folyamat elintézni hivatalosan egy abortuszt - ezzel magyarázzák többen is Várpalotán azt, hogy miért választotta a büntetendő, illegális utat a városban több mint száz nő. A megkérdezett helyi nők ma is lelkesedéssel emlegetik és hiányolják azt a nőgyógyászt, aki a gyanú szerint az illegális műtéteket elvégezte. Az ugandai származású férfit még szeptemberben vették őrizetbe. Várpalotán azokat a nőket is sajnálják, akiket az illegális magzatelhajtás miatt gyanúsítottként hallgat ki a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Hatalmas gesztenyeszemű, a hidegtől kipirosodott orrú, mosolygós, egyéves forma kislány nyújtogatta felénk a kezét egy babakocsiból Várpalota központi terén. "Nem akartuk őt, de hiába kértük a doktor urat, nem akarta elvenni" - mutattak rá a kislányra fiatal szülei, amikor arról a nőgyógyászról kérdeztük őket, aki ellen még tavaly szeptemberben kezdett nyomozni a rendőrség, mert egy feljelentés szerint illegálisan végzett abortuszokat.

A gyanú szerint az orvos több mint száz esetben végzett magzatelhajtást, amelyekért alkalmanként hatvanezer forint körüli összeget kért. Az [origo]-nak kedden Várpalotán többen azt a sajtóban is megjelent szóbeszédet idézték vissza, amely szerint az orvost féltékenységből dobta fel a volt barátnője. Az MTV Híradója viszont úgy tudja, a várpalotai abortuszbizottság egyik tagja jelentette fel, egy terhességmegszakításra jelentkező nő ugyanis meghallgatásakor elszólta magát. Azt mondta, legutóbb formaságok nélkül végezték el rajta a beavatkozást. A nyomozók ezután megnézték a nő kórlapját, így derült ki, hogy az abortuszt a nőgyógyász spontán vetélést követő beavatkozásnak tüntette fel.

Hiába ajánlgatták a pénzt

Szeptemberben, miután az orvos előzetes letartóztatásba került, a kórház igazgatója, Tóth Ildikó azt mondta, értetlenül áll az eset előtt, nem tudott a beavatkozásokról, szerinte biztos, hogy ezeket az orvos nem a kórház régi épületében lévő saját rendelőjében vagy a kórház műtőiben végezte el. Az igazgató azt mondta, belenézett a rendőrség által lefoglalt kórlapokba, amelyek "teljesen szabályszerűnek tűntek", és azok alapján az abortuszokat hivatalosan is elvégezték volna.

Az ugandai származású nőgyógyászt mindenki jól ismeri a húszezer lakosú Várpalotán, a helyiek szerint több mint húsz éve él és dolgozik a városban, szinte minden nő, akit megkérdeztünk, járt már a rendelésén, a legtöbben nála is szültek és lelkesedéssel beszéltek róla. "Már én is nála születtem, meg a párom is, az anyukáink meg voltak elégedve vele. Nála szült a nővérem is nemrég, ő is csak jót mondott róla, ezért mentünk hozzá mi is, amikor terhes lett a párom, és nem akartuk megtartani a babát" - mondta a nagy szemű kislány édesapja.

"Nem igaz, amit mondanak, hogy pénzért csinálta, mert mi hiába ajánlgattuk neki. Azt mondta, az első gyermekünk, nincs semmi probléma, és már az időbe sem férne bele a műtét, így hiába is kérjük, nem csinálja meg" - mesélte az anyuka, akinek az abortusz helyett végül a szülésnél segített az orvos.

Harmincezerért is megcsinálta

Magyarországon hivatalosan a terhesség 12. hetéig lehet megszakítani a terhességet, de csak azokban az esetekben, ha a magzat vélhetően valamilyen károsodásban szenved, ha a terhesség bűncselekmény következménye, vagy ha a terhes nő válsághelyzetben van. A legtöbb terhességmegszakítást a harmadik indok alapján engedélyezik, 2010-ben például csak 1268 abortusznak volt egészségügyi indoka, bűncselekmény miatt pedig 26 terhességet szakítottak meg.

Egyre kevesebb a hivatalos abortusz

Magyarországon hosszú évek óta csökken a hivatalosan elvégzett abortuszok száma: 2000-ben még közel hatvanezer terhességmegszakítást végeztek, 2010-ben már harmadával kevesebbet, 40 449-et. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly januártól november végéig 34 268 abortuszt végeztek el.

Az elmúlt években a várpalotai eseten kívül nem szerepelt illegális abortuszügy a sajtóban, és arra vonatkozó becsléseket sem találtunk, hogy hány ilyen beavatkozás történhet itthon évente. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint világszerte az abortuszok közel fele illegális, veszélyes körülmények között történik, de az ilyen beavatkozások jellemzőbbek azokra az országokra, ahol hivatalosan nem engedélyezik a terhességmegszakításokat.



Ha valaki abortuszt szeretne, egy nőgyógyász igazolásával együtt írásban kell ezt kérvényeznie a családsegítő szolgálatnál. Az illetékes védőnő ekkor először tájékoztatja a nőt a beavatkozás veszélyeiről, majd kötelező gondolkodási időt ad, ezért pár nap múlva az érintett nőnek, ha nem gondolja meg magát, újra vissza kell mennie a családsegítőkhöz. Ha nincs akadálya az abortusznak, ekkor ki is állítják az engedélyt, és nyolc napon belül elvégzik a beavatkozást. A műtét csak akkor ingyenes, ha az anya vagy a magzat élete, egészsége veszélyben volt, minden más esetben a terhes nőnek kell kifizetnie a beavatkozás 30 ezer forint körüli összegét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A gyanú szerint a városi kórházban történtek a beavatkozások. Szüléseket már évek óta nem vezetnek itt

Akik megkerüli a hivatalos utat, akár börtönt is kaphat: aki más magzatát elhajtja, három évet. A várpalotai orvos a gyanú szerint pénzt kért a beavatkozásokért, ezért üzletszerű magzatelhajtással gyanúsítják, ez súlyosbító tényező, és akár öt év börtönt is kiszabhat érte a bíróság. De nemcsak azt büntetik, aki a beavatkozást elvégzi, hanem az abortuszon áteső nők is vétséget követnek el, ezért a törvény szerint akár egy év szabadságvesztést is kaphatnak. A várpalotai rendőrségen most gyanúsítottként hallgatják ki azt a több mint száz nőt is, aki a gyanú szerint illegális abortuszon járt a nőgyógyásznál.

Várpalota központjában az egyik bolt eladója azt mesélte az [origo]-nak, hogy az egyik ismerőse is volt abortuszon ennél az orvosnál, és már ki is hallgatta őt a rendőrség. "Megmondták neki, hogy akár börtönt is kaphat" - mondta. Szerinte nem az orvos ajánlotta a terhes, abortuszon gondolkodó nőknek a lehetőséget, hanem - ahogy elmondása szerint az ismerőse is - ők kérték tőle. "Az sem igaz, hogy hatvanezer forintot kért az orvos. Az ismerősömnek azt mondta, rábízza, hogy mennyit ad: ő harmincezret tudott" - mondta. "Tudok olyan nőről is, akit behívott a rendőrség, de azt mondta, hogy nem megy, mert a házassága múlik ezen, a férje nem tud arról, hogy abortusza volt, a rendőrség mégis azt mondta neki, hogy mindenképpen mennie kell" - tette hozzá.

Könnyebb titokban tartani

"Nem elég szerencsétleneknek, hogy ilyen döntést kellett hozniuk, most még meg is hurcolják őket" - mondta egy másik, idősebb, buszra várakozó nő is az [origo]-nak, majd sietve hozzátette: ő hívő, ellenzi az abortuszt, de sajnálja azokat a nőket, akik valamilyen ok miatt erre kényszerültek. "Ahelyett, hogy ezt az orvost meg szerencsétlen nőket vegzálják, talán inkább azon kellene elgondolkodni, hogy túl bonyolult a hivatalos út" - mondta egy fiatal anyuka a városközpontban. Szerinte a hivatalos eljárás lelketlen, hosszadalmas és túl bürokratikus, Várpalotáról például többször is Veszprémbe kell utazni hozzá. "Biztos azért választották ezt az illegális utat, mert egyszerűbb és gyorsabb, ráadásul könnyebben titokban is tudják tartani, ha esetleg nem akarták, hogy valaki megtudja" - mondta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Ez a kisfiú is a meggyanúsított nőgyógyásznál született

"Ne csináljunk már úgy, mint ha ez valami nagyon különleges dolog lenne. Ezt minden nőgyógyász megcsinálja, csak annyiban különleges, hogy itt kiderült. Szerintem az a szemét, aki feljelentette őket" - mondta a nő indulatosan. A legtöbb várpalotai, akit megkérdeztünk, azt mondta, nem lepődött meg, amikor kiderült az eset, mert feltételezik, hogy ezt bármelyik nőgyógyász megcsinálja.

"Azt sem hiszem ám el, hogy az egész kórházban nem tudott róla senki. Biztos nem egyedül csinálta az asztalosműhelyben. Mégis csak őt vitték be" - mondta egy anyuka, aki a kórházzal szemben lakik. A már említett boltos nő is azt mesélte, hogy a hivatalos engedélyen kívül az ismerősénél is úgy ment minden, mind rendesen: "megvolt a vérképe, járt az altatóorvosnál is. Ott volt a műtétnél mindenki: altatóorvos, műtősfiúk, és biztos, hogy az adminisztrációt sem a nőgyógyász gépelgette le a műtétek után éjszakánként. Nekem ne mondja senki, hogy a többiek nem tudták, mit csinálnak" - mondta.